Η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο

images_2822017_globe-stethescope.jpg

Νέα αντιβιοτικά πρέπει να αναπτυχθούν επειγόντως για την καταπολέμηση 12 οικογενειών βακτηρίων, δηλώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, περιγράφοντας αυτά τα παθογόνα ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

Η υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι πολλά από αυτά τα βακτήρια έχουν ήδη εξελιχθεί σε θανατηφόρα μικρόβια που είναι ανθεκτικά σε πολλά αντιβιοτικά.

Τα μικρόβια «έχουν ενσωματώσει ικανότητες να βρίσκουν νέους τρόπους για να αντιστέκονται στη θεραπεία» λέει ο ΠΟΥ και μπορούν επίσης να περάσουν γενετικό υλικό που επιτρέπει σε άλλα βακτήρια να γίνουν ανθεκτικά στα φάρμακα.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επενδύσουν στην έρευνα και την ανάπτυξη (R & D), ώστε να δημιουργηθούν εγκαίρως νέα φάρμακα, καθώς δεν μπορούμε να βασιστούμε ότι οι δυνάμεις της αγοράς θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν μόνες τους τα κεφάλαια που απαιτούνται για την καταπολέμηση των υπερανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά αυξάνεται και ξεμένουμε γρήγορα από επιλογές θεραπείας», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ για τα συστήματα υγείας και την καινοτομία Δρ Marie-Paule Kieny. «Αν αφήσουμε τις δυνάμεις της αγοράς μόνες τους, τα νέα αντιβιοτικά που χρειαζόμαστε επειγόντως δεν πρόκειται να αναπτυχθούν εγκαίρως».

Τις τελευταίες δεκαετίες, τα ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια, όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA) ή ο Clostridium Difficile, έχουν γίνει μια παγκόσμια απειλή για την υγεία, ενώ υπερανθεκτικά στελέχη λοιμώξεων, όπως η φυματίωση και η γονόρροια είναι τώρα ανίατα.

Ο ΠΟΥ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι πολλά αντιβιοτικά θα μπορούσαν να γίνουν εντελώς άχρηστα μέσα στον αιώνα, αφήνοντας τους ασθενείς εκτεθιμένους σε θανατηφόρες λοιμώξεις και απειλώντας το μέλλον της Ιατρικής.

Η λίστα με τα παθογόνα προτεραιότητας  που δημοσιεύθηκε από τον ΠΟΥ τη Δευτέρα, έχει τρεις κατηγορίες – κρίσιμη, υψηλή και μέτρια – ανάλογα με το πόσο άμεσα χρειαζόμαστε νέα αντιβιοτικά.

Η κρίσιμη ομάδα περιλαμβάνει πολυανθεκτικά βακτήρια που συνιστούν ιδιαίτερη απειλή σε νοσοκομεία, γηροκομεία και άλλα ιδρύματα περίθαλψης. Ανάμεσά τους τα ακετινοβακτήρια, οι ψευδομονάδες και τα εντεροβακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές και συχνά θανατηφόρες λοιμώξεις, όπως η πνευμονία και σηψαιμία. Το δεύτερο και τρίτο στάδιο να περιέχει άλλα ολοένα ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια που προκαλούν περισσότερο κοινές ασθένειες, όπως η γονόρροια και η τροφική δηλητηρίαση που προκαλείται από σαλμονέλα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/