Η καθαριότητα ευνοεί το άσθμα!

images_2122017_asthma.jpg2_-600x400.jpg

Η παροχή καθαρού, πόσιμου νερού σε όλους του κατοίκους του πλανήτη αποτελεί έναν σημαντικό στόχο για δεκαετίες, αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, ενώ μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης μίας θανατηφόρας ασθένεια, θα μπορούσε επίσης να αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης στη Βοστώνη, ο Δρ Bret Finlay υποστήριξε ότι η εμμονή με την υγιεινή θα μπορούσε ακόμη και να μετατρέπει κάποια ευεργετικά βακτήρια που βρίσκονται στο ανθρώπινο έντερο σε «απειλούμενα είδη».

Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά, οι ερευνητές διαπίστωσαν την παρουσία των τεσσάρων τύπων βακτηρίων στο έντερο των βρεφών μικρότερων από 100 ημερών, που φάνηκαν να αποτρέπουν την εμφάνιση άσθματος αργότερα στη ζωή τους.

Στη συνέχεια, αποφάσισαν να δουν αν το ίδιο ίσχυε για τα παιδιά που ζούσαν σε άλλα μέρη του κόσμου και εγκαταστάθηκαν στο Εκουαδόρ για την επόμενη μελέτη τους, όπου περίπου το 10% των παιδιών έχει άσθμα.

Διαπίστωσαν την ίδια προστατευτική επίδραση των τεσσάρων βακτηρίων, αλλά και δύο απροσδόκητους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης: ένα συγκεκριμένο τύπο ζυμομύκητα στο έντερο και την πρόσβαση σε καθαρό παροχή νερού.

Ο Δρ Finley, του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, δήλωσε: «Η ειρωνεία είναι ότι τα παιδιά που είχαν πρόσβαση σε καθαρό νερό είχαν υψηλότερο κίνδυνο άσθματος. Υποθέτω ότι είναι λογικό, λόγω των χαμηλότερων επιπέδων των βακτηρίων, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι μας εξέπληξε. Νομίζεις ότι το καθαρό νερό είναι μόνο καλό για τον κόσμο».

Η έμφαση στην υγιεινή έχει αναδειχθεί ως ένας από τους λόγους που εξηγούν την αύξηση του άσθματος και των αλλεργιών στον ανεπτυγμένο κόσμο. Ο Δρ Finlay δήλωσε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να σκοτώσουν τα μικρόβια και τους παρότρυνε να πετάξουν τα αντιβακτηριακά μαντηλάκια τους.

«Θα έλεγα ότι έχουμε πάθει hangover υγιεινής. Έχουμε καθαριστεί τον κόσμο πάρα πολύ», είπε. «Ίσως αυτά τα μικρόβια να είναι στην πραγματικότητα ένα είδος υπό εξαφάνιση – είναι δισέγγονά μας σας θα να έχουν διαφορετικά μικρόβια από ό,τι εμείς».

«Έχουμε εξελιχθεί μαζί με αυτά τα μικρόβια. Νομίζω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε αυτόν τον απόλυτο πόλεμο σε όλα τα μικρόβια, νομίζω ότι είναι λάθος τακτική».

Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν ξεκάθαρα οφέλη από τη διατήρηση των κανόνων της υγιεινής. «ΟΙ κανόνες υγιεινής δουλεύουν – έχουμε πλέον απαλλαγεί από μολυσματικές ασθένειες, καμία αμφιβολία γι ‘αυτό. Ορισμένα μικρόβια βοηθούν μία κατάσταση, όμως άλλα την κάνουν χειρότερα. Είναι ένα περίπλοκο ζήτημα».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/