Διατροφικές συστάσεις για διαφραγματοκήλη

images_322017_2_1452684360882611471.jpg

Η διαφραγματοκήλη δημιουργείται όταν ένα τμήμα του στομάχου διαμέσου του διαφράγματος εισέρχεται στο θώρακα. Ανάλογα με το τμήμα του στομάχου και τον τρόπο που αυτό ανεβαίνει προς το θώρακα, οι διαφραγματοκήλες χωρίζονται σε:

    Ολισθαίνουσα διαφραγματοκήλη
    Παραοισοφαγοκήλη
    Μικτή διαφραγματοκήλη

Η θεραπεία της διαφραγματοκήλης αποσκοπεί κατ’ αρχάς στην ανακούφιση των συμπτωμάτων με συντηρητικά μέσα και πλήρη αλλαγή του τρόπου ζωής του ασθενούς.
Αυτά είναι:

    Καταπολέμηση της παχυσαρκίας και δυσκοιλιότητας (αύξηση πρόσληψης διαιτητικών ινών και υγρών).
    Κατάκλιση με το κεφάλι σε υψηλότερη θέση.
    Αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων σε όρθια θέση.
    Λήψη έξι μικρών γευμάτων αντί για τρία.
    Δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε λιπαρά.
    Το γεύμα πρέπει να λαμβάνεται 3 έως 4 ώρες πριν τον ύπνο.

Tρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα:

Τα ακόλουθα τρόφιμα είναι πολύ όξινα και μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως η καούρα.

    Εσπεριδοειδή τρόφιμα όπως πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια καθώς και οι χυμοί τους.
    Πράσινα σταφύλια.
    Σούπες το βράδυ (κατανάλωση χλιαρών κι όχι καυτών φαγητών).
    Το σκόρδο και τα κρεμμύδια.
    Πικάντικα τρόφιμα.
    Μέντα και δυόσμος.
    Πίτες με φύλλο.
    Τροφές με βάση ντομάτα όπως σάλτσα σπαγγέτι, πίτσα, τσίλι, και χυμός ντομάτας.
    Καφές, τσάι (συμπεριλαμβανομένων και των εκδοχών τους χωρίς καφεΐνη), αλκοόλ και ανθρακούχα ποτά.

Τα ακόλουθα τρόφιμα είναι λιπαρά καθώς μπορεί να χαλαρώσουν τον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα και να ανέβει το όξινο περιεχόμενο του στομάχου προς τον οισοφάγο και να προκληθεί καύσος.

    Τα λιπαρά και τα τηγανητά τρόφιμα, όπως τηγανητό κοτόπουλο και τα λιπαρά κομμάτια κόκκινου κρέατος.
    Σοκολάτα.
    Τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το πλήρες γάλα, το παγωτό, κρέμα γάλακτος. Επίσης λιπαρά τυριά, όπως η φέτα ή το κατσικίσιο, μπορούν να καταναλώνονται με μέτρο.
    Ελαιόλαδο και βούτυρο.

Τρόφιμα που είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν συμπτώματα:

    Μπανάνες και μήλα (όχι πράσινα), αβοκάντο, παπάγια και ανανά.
    Πράσινα φασόλια,  μπιζέλια, καρότα και μπρόκολο.
    Δημητριακά, όπως πίτουρο και βρώμη, το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, και κράκερς. Κατά προτίμηση μη επεξεργασμένα δημητριακά (ολικής άλεσης).
    Γάλα και γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή άπαχα.
    Άπαχο τυρί και τυρί κρέμα.
    Άπαχο κρέας, κατά προτίμηση φιλέτο κοτόπουλου και ψάρια (βακαλάος, σκουμπρί).
    Νερό. Μην πίνετε νερό με τα γεύματα, αλλά μισή ώρα πριν και μία ώρα μετά το γεύμα.
    Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γλυκά (χωρίς σοκολάτα ή μέντα).

Μπορείτε να διαπιστώσετε ότι μερικά από τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται να μην σας ενοχλούν. Ο καθένας ανέχεται τα τρόφιμα με διαφορετικό τρόπο. Καλό είναι να καθορίσετε την καλύτερη δίαιτα για εσάς κρατώντας ένα ημερολόγιο τροφίμων για μερικές εβδομάδες και τότε αποφύγετε οτιδήποτε σας προκαλεί συμπτώματα.
Γενικές συμβουλές:

    Να τρώτε πολύ αργά και να μασάτε το φαγητό σας όσο το δυνατόν περισσότερο.
    Ψήστε τα τρόφιμα σας στη σχάρα αντί να τα τηγανίζετε.
    Τα περισσότερα καρυκεύματα δεν ενοχλούν αν τα χρησιμοποιείτε με μετρο.
    Αντικαταστείστε τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή με υποκατάστατα όπως γάλα αμυγδάλου, σόγιας (εφόσον δεν έχετε αλλεργία στη σόγια).
    Βράστε τα λαχανικά σας στον ατμό.
    Προσθέστε τα φασόλια στο διαιτολόγιο σας καθώς είναι καλή πηγή πρωτεϊνών.
    Περιορίστε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, τις σάλτσες και την κρέμα γάλακτος.
    Επιλέξτε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή άπαχα προϊόντα.

Πηγή : http://diatrofiki-pyramida.gr/