Δίαιτες-αστραπή: Ναι ή όχι;

images_2222017_δίαιτα-της-ΝΑSA.jpg

Οι δίαιτες γιο-γιο (γρήγορης απώλεια βάρους που συνήθως ξαναπαίρνουμε γρήγορα μετά) μπορεί στην πραγματικότητα να κάνουν τους ανθρώπους πιο υγιείς, παρά τις τεράστιες επικρίσεις που έχουν δεχθεί, σύμφωνα με έναν ερευνητή ειδικό στην απώλεια βάρους.

Οι επαναλαμβανόμενες εξαντλητικές δίαιτες μπορούν να παρομοιαστούν με την επίσκεψη στον οδοντίατρο, σύμφωνα με τον αμερικανό βιοστατιστικολόγο Δρ David Allison. Οι ακραίες μέθοδοι αδυνατίσματος εξασφαλίζουν ότι οι άνθρωποι γίνονται πιο υγιείς – ακόμη και αν απομακρύνονται σταδιακά από αυτόν τους τον στόχο και πάλι.

Ο Δρ Allison διαπίστωσε σε δοκιμές σε ποντίκια, ότι οι επαναλαμβανόμενες γρήγορες δίαιτες δεν φαίνεται να κάνουν πολύ κακό. Στην πραγματικότητα, εκείνα που ακολούθησαν δίαιτες γιο-γιο έζησαν περισσότερο από εκείνα που έμειναν παχύσαρκα.

Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, ο Δρ Allison είπε ότι η τεχνική θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πραγματικά χρήσιμο τρόπο για πολλούς ανθρώπους, ώστε να κρατηθούν σε καλή κατάσταση.

Ο Δρ Allison, από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, δήλωσε: «Αν πάτε στον οδοντίατρο για την εξαμηνιαία εξέτασή σας, θα βρει ότι υπάρχει πλάκα γύρω από τα δόντια σας και θα την απομακρύνει. Στη συνέχεια θα σας δώσει μια οδοντόβουρτσα και ένα οδοντικό νήμα και θα σας στείλει σπίτι σας, λέγοντάς σας να συνεχίσετε την καλή δουλειά».

«Έξι μήνες αργότερα, μαντέψτε τι γίνεται, η πλάκα έχει επιστρέψει. Ακριβώς όπως τα κιλά που χάσατε. Κανείς όμως δεν λέει ότι η οδοντιατρική είναι μια αποτυχία, λέμε ότι είναι εντάξει».

Μιλώντας στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι δεν είναι κακή ιδέα να χάσουμε βάρος, ακόμη και αν πρόκειται να το πάρουμε πίσω και να επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία κάθε λίγα χρόνια» .

Η κορυφαία διατροφολόγος Susan Jebb, καθηγήτρια Διατροφής και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επεσήμανε ότι ήταν καλύτερα να προσπαθήσουμε να χάσουμε βάρος από το να μην κάνουμε τίποτα.

«Συμφωνώ με την ιδέα ότι η απώλεια βάρους γενικά αξίζει τον κόπο, ακόμα και αν το ξανακερδίσουμε. Έχουμε καλά στοιχεία από μακροχρόνιες μελέτες που δείχνουν ότι υπάρχει όφελος», είπε.

Αλλά ο καθηγητής Tim Spector, από το King s College του Λονδίνου, μίλησε έντονα ενάντια στις δίαιτες γιο-γιο: «Τα δεδομένα σε ανθρώπους δείχνουν ότι αυτές οι δίαιτες μας κάνουν να κερδίζουμε βάρος μακροπρόθεσμα. Σε μελέτη μας 5.000 διδύμων, όσοι έκαναν δίαιτες γιο-γιο ήταν συνήθως βαρύτεροι στο τέλος από τα δίδυμα αδέλφια που δεν έκαναν δίαιτα».

Μια πρόσφατη ισραηλινή μελέτη σε ποντίκια συνέδεσε τις εν λόγω δίαιτες με τεράστιες αλλαγές στον πληθυσμό των μικροβίων που ζουν στο έντερο, όπως δήλωσε ο καθηγητής Spector, τα οποία προκάλεσαν παχυσαρκία, όταν μεταμοσχεύθηκαν σε άλλα ποντίκια.

«Τα στοιχεία για μένα δείχνουν ότι οι σύντομες δίαιτες με αυστηρό περιορισμό θερμίδων θα πρέπει να αποφεύγεται», δήλωσε ο καθηγητής Spector.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/