Γράμμωση και σωματικό λίπος

images_1422017_d293d487d00e734a9d5e314c1d1e0fe0.jpg

Η μόδα των τελευταίων ετών επιβάλλει μια τάση προς το καλλίγραμμο σώμα στις γυναίκες  και το «γραμμωμένο» στους άνδρες.

H γράμμωση είναι η μείωση του σωματικού λίπους που βασίζεται στον κατάλληλο συνδυασμό διατροφής και σωματικής άσκησης. Ο ρυθμός απώλειας λίπους  δεν πρέπει να ξεπερνά το 0,7% του συνολικού μας βάρους ανά βδομάδα.

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η ποιότητα της διατροφής. Όσο κάποιος ακολουθεί ένα διαιτολόγιο με λίγες θερμίδες, θα πρέπει να προσλαμβάνει την συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή λειτουργία του οργανισμού του.

Η συχνότητα και το πλήθος των γευμάτων παίζει καθοριστικό ρόλο. Πρέπει να κάνεις 5-6 μικρά γεύματα ημερησίως, με διαφορά μεταξύ τους 2-3 ώρες. Ο τρόπος αυτός, θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τις μεγάλες αυξομειώσεις στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σου, άρα θα αποτραπούν οι υπογλυκαιμίες και η έλλειψη ενέργειας και διάθεσης που παρατηρείται συνήθως σε υποθερμιδικές δίαιτες.

Η αυξημένη ποσότητα πρόσληψης νερού είναι απαραίτητη για την απώλεια λίπους, ειδικά σε ένα ασκούμενο άτομο. Πρέπει επομένως να καταναλώνεις τουλάχιστον 10-12 ποτήρια την ημέρα.

Γυμναστική
Η κλασική ατάκα «έκανα 500 κοιλιακούς σήμερα». Η αλήθεια όμως είναι, ότι και 1.000 κοιλιακούς την ημέρα να κάνεις χωρίς αερόβια άσκηση, το μόνο που καταφέρνεις είναι να καταπονείς το μυοσκελετικό σου σύστημα. Για να φανούν οι κοιλιακοί, πρέπει να μειωθεί το ποσοστό λίπους του σώματος.   

Μερικές από τις πιο απλές επιλογές, είναι το χαλαρό τρέξιμο ή τζόκινγκ, το ποδήλατο και το κολύμπι. Για τα τους πιο προχωρημένους, τα ‘σπριντ’ και οι ‘διαλλειματικές’ ασκήσεις αποτελούν μια ακόμη επιλογή.

Ο ιδανικότερος ρυθμός για την μεγιστοποίηση της καύσης λίπους είναι άσκηση «μέτριας έντασης – μεγάλης διάρκειας» (περίπου 65% της μέγιστης καρδιακής μας συχνότητας). Κι αφού μιλάμε για διάρκεια, που είναι και το κλειδί της διαδικασίας καύσης λίπους, 45 λεπτά συνεχόμενης άσκησης αρκούν για γρήγορα αποτελέσματα.

H πρωινή άσκηση είναι η ιδανικότερη από πολλές απόψεις. Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, στην αρχή της ημέρας, με αποτέλεσμα να γεμίζεις με αυξημένη διάθεση και ενέργεια για όλη την υπόλοιπη ημέρα.

Τέλος για να διατηρήσεις ένα γραμμωμένο κορμί, η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση πρέπει να γίνει τρόπος ζωής.

Πηγή : http://fitnet.gr/