Γλυκό κουταλιού ντοματάκι

images_2322017_ntomataki-gluko.jpg

Υλικά

    Ντοματάκια πομοντόρο 50 τεμ. σφικτά μακρόστενα (Αυγουστιάτικα)    
    Ζάχαρη 1 κιλό και 800 γρ.    
    Νερό 1/2 λίτρο
    Χυμός λεμονιού 3 κουταλιές της σούπας    
    Αμύγδαλα ασπρισμένα 50 τεμ.    
    Φλούδες πορτοκαλιού μακρόστενες 1-2 φλούδες    
    Γαρύφαλλα 50 τεμ.    
    Ασβέστη 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας άλιωτο    
    Νερό 2 λίτρα 

   

Εκτέλεση

Βάζουμε τα ντοματάκια σε καυτό νερό για περίπου 25 λεπτά για να μπορέσουμε να τα ξεφλουδίσουμε πιο εύκολα. Τα βγάζουμε και τα ξεφλουδίζουμε. Σε ένα δοχείο λιώνουμε τον ασβέστη με το νερό, ανακατεύουμε και περιμένουμε να καθίσει ο ασβέστης. Στραγγίζουμε το νερό και το βάζουμε σε ένα καθαρό μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα ντοματάκια μέσα στο μπολ με το νερό από τον ασβέστη και τα αφήνουμε για 2 ώρες. Βγάζουμε τα ντοματάκια, τα πλένουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε να σουρώσουν. Αφαιρούμε τα σπόρια προσεκτικά από τα ντοματάκια με μια φουρκέτα, κάνοντας μια τρύπα στο πίσω μέρος από τα ντοματάκια. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με καθαρό νερό να τα σκεπάζει, αλλάζουμε το νερό περίπου 3 φορές μέχρι να μαλακώσουν.

Τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν πάνω σε μια πετσέτα. Στο σημείο που έχουμε κάνει την τρύπα για να βγάλουμε τα σπόρια βάζουμε από ένα αμύγδαλο και ένα γαρύφαλλο. Πιέζουμε με την χούφτα μας τα ντοματάκια για να φύγει όλο το νερό. Βράζουμε την ζάχαρη με νερό για 15 λεπτά, προσθέτουμε τα ντοματάκια και τα αφήνουμε να βράσουν για 5-8 λεπτά. Κλείνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε τα ντοματάκια μέσα στην κατσαρόλα με την ζάχαρη και το νερό για 2 νύχτες. Την επόμενη μέρα τα βάζουμε πάλι να βράσουν, αφαιρούμε τον αφρό που βγάζουν και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.

Τα βράζουμε όλα μαζί μέχρι να δέσει πολύ καλά το σιρόπι. Για να δούμε αν το σιρόπι έχει δέσει, στάζουμε μερικές σταγόνες σε ένα πιατάκι, αν μείνουν σαν κόμπος το σιρόπι είναι έτοιμο. (Αν τα ντοματάκια είναι πολύ μαλακά τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και μετά  δένουμε το σιρόπι.) Το γλυκό ντοματάκι είναι ένα γλυκό που συνοδεύει στιγμές χαράς, καθώς το κόκκινο χρώμα συμβολίζει την χαρά.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/