Γιατί φοβόμαστε το σκοτάδι;

images_522017_Dark-tunnel.jpg

Το να κάθεστε κάτω από το πάπλωμα και να προσπαθείτε να πείσετε τον εαυτό σας ότι ο θόρυβος που ακούσατε δεν προέρχεται από το τέρας που κρύβεται κάτω από το κρεβάτι σας, μπορεί να είναι μια οικεία μνήμη της παιδικής σας ηλικίας, όμως ο ίδιος φόβος ακολουθεί πολλούς ανθρώπους και στην ενήλικη ζωή τους.

Μια έρευνα σε 2.000 ενηλίκους στη Μεγάλη Βρετανία διαπίστωσε ότι το 40% εξ αυτών φοβόταν να περπατήσουν μέσα στο σπίτι τους το βράδυ με σβηστά τα φώτα. Από αυτούς, ένας στους 10 ανέφερε ότι ήταν τόσο φοβισμένοι από το σκοτάδι που απέφευγαν να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα τη νύχτα.

Ωστόσο, η φοβία για το σκοτάδι δεν είναι τόσο παράλογη όσο ακούγεται. Η νυχτοφοβία, ο φόβος που προκαλείται όταν είμαστε στο σκοτάδι, είναι ουσιαστικά μια μορφή άγχους. O ερπετοειδής εγκέφαλος, το βασικό εγκεφαλικό στέλεχος πάνω στο οποίο «χτίζεται» ο υπόλοιπος εγκέφαλος, είναι υπεύθυνο για τέτοια αγχωτικά συναισθήματα, από το φόβο για τα ύψη ως τον φόβο για τα δυνητικά επικίνδυνα ζώα.

Οι φοβίες «ριζώνουν» στον εγκέφαλο με τρεις διαφορετικούς τρόπους: με την παρατήρηση και την εκμάθηση από τους φόβους των άλλων, από μια τραυματική εμπειρία – όπως ένα παιδί δέχεται επίθεση από ένα σκυλί και εν συνεχεία τα φοβάται όλα- ή με μια διαδικασία  κατά την οποία ο εγκέφαλος όταν φοβηθούμε συνδέει ένα κοντινό αντικείμενο με το συναίσθημα.

Τέτοιες εμπειρίες βάζουν τις βάσεις για τις φοβίες και προκαλούν όσους υποφέρουν από αυτές να μπαίνουν σε φάση «πάλη ή φυγή», όταν αντιμετωπίζουν το φόβο τους.

Πέρα από ενοχλητικός, ο φόβος για το σκοτάδι έχει επίσης συνδεθεί με προβλήματα στον ύπνο, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μια ομάδα ερευνητών στο Εργαστήριο Ύπνου και Κατάθλιψης του πανεπιστημίου Ryerson διενήργησαν μια έρευνα που τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι όσοι κοιμούνται εύκολα εξοικειώνονται με τον θόρυβο όσο περνάει η ώρα, ενώ όσοι φοβούνται το σκοτάδι είναι πιο πιθανό να αναμένουν ήχους και να κοιμούνται δυσκολότερα.

Ο καθηγητής Taryn Moss δήλωσε για την έρευνα: «Υποθέτουμε ότι όσοι δυσκολεύονται να κοιμηθούν αγχώνονται όταν σβήνουν τα φώτα, γιατί συνδέουν το γεγονός με το τις δυσκολίες στον ύπνο».

Ωστόσο, προσοχή αν κοιμάστε με το φως αναμμένο για να αντιμετωπίσετε τον φόβο σας: Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Οχάιο διαπίστωσαν ότι όταν κοιμόμαστε με το φως αναμμένο μπορεί επηρεαστεί η δομή του εγκεφάλου μας και να αυξηθεί ο κίνδυνος για εμφάνιση κατάθλιψης.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/