Γενετική τροποποίηση ενάντια στον εθισμό

images_1522017_iStock_35073982_XLARGE-600x400.jpg

Ποντίκια τροποποιήθηκαν γενετικά, έτσι ώστε να μην μπορούν να εθιστούν στην κοκαΐνη. Ερευνητές στον Καναδά δημιούργησαν ποντίκια που παράγουν υψηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που κανονικά ενισχύει τις συνδέσεις μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου. Αν και ανέμεναν ότι αυτό θα έκανε τα ποντίκια πιο επιρρεπή στον εθισμό, ανακάλυψαν ότι τελικά ίσχυε το αντίθετο, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Neuroscience.

Επιπλέον, τα ανεβασμένα επίπεδα της πρωτεΐνης, που ονομάζεται καδχερίνη, φάνηκε να κάνει δύσκολη τη λήψη σημάτων για ένα κύτταρο του εγκεφάλου από άλλα γύρω τους, με αποτέλεσμα να μην μένει η ευχάριστη ανάμνηση της κοκαΐνης.

Στη μελέτη, δόθηκαν ενέσεις κοκαΐνης σε κανονικά και γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, τα οποία στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε ένα διαμέρισμα με ένα διακριτικό είδος ταπετσαρίας, μέσα σε ένα μεγαλύτερο κλουβί. Μετά από αρκετές ημέρες από τη λήψη κοκαΐνης με τον τρόπο αυτό, τα ποντίκια συνέδεαν το ναρκωτικό με την ταπετσαρία.

Αργότερα, οι δύο ομάδες ποντικών αργότερα έμπαιναν στο κλουβί και μπορούσαν να μετακινούνται όπως ήθελαν. Τα φυσιολογικά ποντίκια σχεδόν πάντα πήγεναν στο διαμέρισμα που συνδέονταν με την κοκαΐνη, ενώ τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια πέρασαν μόνο περίπου το μισό χρόνο εκεί. Αυτό, είπαν οι ερευνητές, έδειξε ότι δεν είχαν αναπτύξει ισχυρή μνήμη του ναρκωτικού.

Ένας από τους ερευνητές, η καθηγήτρια Shernaz Bamji, του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, δήλωσε ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για τη θεραπεία του εθισμού. «Για την κανονική μάθησης, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αποδυναμώνουμε και να ενισχύουμε τις συνάψεις», είπε.

«Αυτή η πλαστικότητα επιτρέπει την διακοπή ορισμένων νευρικών οδών και τον σχηματισμό άλλων, επιτρέποντας στον εγκέφαλο να προσαρμοστεί και να μάθει. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να βρούμε ένα μόριο μπλοκάρει το σχηματισμό μνήμης της απόλαυσης ενός ναρκωτικού, ενώ δεν θα αλληλεπιδρά με την ικανότητα να θυμόμαστε σημαντικά πράγματα».

Η συνάδελφός της Andrea Globa, πρόσθεσε: «Με την πρόληψη της ενίσχυσης των συνάψεων, αποτρέψαμε τα μεταλλαγμένα ποντίκια από την “εκμάθηση” της μνήμης της κοκαΐνης, με αποτέλεσμα την αποφυγή του εθισμού».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/