Βγείτε στον ήλιο!

images_2722017_2_SUNWARRIOR.jpg

Η έλλειψη της βιταμίνης D – της βιταμίνης που συνθέτει ο οργανισμός μας όταν η επιδερμίδα μας εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία – συνδέεται με αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Αν και βρίσκεται και σε ορισμένα τρόφιμα, όπως τα λιπαρά ψάρια, οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν τη βιταμίνη D από μια φυσική επίδραση στον οργανισμό που προκαλείται από το φως του ήλιου. Τα χαμηλά επίπεδά της συνδέονται με παθήσεις των οστών όπως η ραχίτιδα και η οστεοπόρωση, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει και τον μυϊκό ιστό, ενώ σχετίζεται ταυτόχρονα με τα φυσιολογικά επίπεδα της ντοπαμίνης, μιας χημικής ουσίας που συνδέεται με τη διάθεση.

Πρόσφατα μάλιστα στη Μεγάλη Βρετανία – που δεν φημίζεται για την ηλιοφάνεια- εκδόθηκε συμβουλή από το υπουργείο Υγείας για λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Στη νέα μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στη Διεθνή Ένωση για την Πρώιμη Ψύχωση στο Μιλάνο, επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα της βιταμίνης D μεταξύ 225 ασθενών που υποβάλλονταν σε θεραπεία για ψυχωσικές διαταραχές και σε 159 ανθρώπους χωρίς πρόβλημα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και «υψηλότερων επιπέδων αρνητικών συμπτωμάτων και κατάθλιψης» μεταξύ των ανθρώπων με ψύχωση. Βρήκαν επίσης μια σημαντική σύνδεση με τη μειωμένη ευφράδεια και τις γνωστικές διαταραχές.

Στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Schizophrenia Research, οι ερευνητές από τη Νορβηγία, ανέφεραν ότι η βιταμίνη D θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη θεραπεία των ασθενών. «Σε ένα κλινικό περιβάλλον, η μελέτη θα μπορούσε να υποστηρίξει τη βιταμίνη D ως επικουρική θεραπεία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης σε ψυχωτικές διαταραχές», έγραψαν.

Η ίδια ερευνητική ομάδα διεξάγει αυτή τη στιγμή περαιτέρω μελέτες σχετικά με την επίδραση της βιταμίνης D στον εγκέφαλο με τη χρήση μαγνητικού τομογράφου.

Εκτός από χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, η μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως έχει επίσης συνδεθεί με την κατάθλιψη γενικά.

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (Seasonal Affective Disorder ή SAD – δηλαδή λυπημένος- στα αγγλικά), είναι μια εποχιακή μορφή κατάθλιψης που τείνει να εμφανίζεται όταν οι μέρες είναι μικρότερες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μια επίμονα κακή διάθεση, υπνηλία και λαχτάρα για υδατάνθρακες.

Ο Δρ Peter Selby, του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, δήλωσε ότι ήταν εύλογο ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης να έχουν αρνητική επίδραση και συμφώνησε με τους ερευνητές ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η ακριβής επίδραση στον άνθρωπο. «Αν κάποιος έχει κατάθλιψη, είναι λιγότερο πιθανό να βγει έξω στον ήλιο και ως εκ τούτου έχει λιγότερη βιταμίνη. Είναι δύσκολο να πει κάποιος αν η έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί κατάθλιψη ή αν η κατάθλιψη προκαλεί έλλειψη βιταμίνης D – δεν είμαστε ακόμη σίγουροι ποια είναι η κότα και ποιο είναι το αυγό σε αυτή την περίπτωση».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/