Αύξηση των ΣΜΝ στη Μεγάλη Βρετανία

images_2822017_img12944_4509.jpg

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η Μεγάλη Βρετανία βαδίζει ολοταχώς προς μια «κρίση σεξουαλικής υγείας» μετά τις περικοπές στις υπηρεσίες ελέγχου Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, καθώς τα κρούσματα σύφιλης και γονόρροιας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας δείχνουν ότι 41.193 άτομα διαγνώστηκαν με γονόρροια το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πιο ανησυχητικά, 5.288 άτομα διαγνώστηκαν με σύφιλη το 2015, μια αύξηση 76% σε σχέση με το 2012.

Πιστεύεται ότι τα δύο ΣΜΝ επηρεάζουν κατά πολύ περισσότερο τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, με τα κρούσματα της γονόρροιας να αυξάνονται κατά 21% μεταξύ των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών.

Τα διαγνωσμένα κρούσματα χλαμυδίων έχουν μειωθεί, αν και οι επαγγελματίες υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται απλώς στη διεξαγωγή λιγότερων τεστ για τη νόσο, παρά πραγματική μείωση των κρουσμάτων: Μόλις το 13% των νέων ανδρών και το 32% των νεαρών γυναικών ελέγχθηκαν για ΣΜΝ μέσα στο 2015.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, Natika Η Halil, δήλωσε: «Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η αύξηση των κρουσμάτων γονόρροιας και σύφιλης, ιδιαίτερα μεταξύ των ανδρών που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες, καθώς επίσης και η σημαντική διακύμανση των κρουσμάτων μεταξύ διαφόρων περιοχών. Υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ χειρότερης σεξουαλικής υγείας – ένα σημάδι της οποίας είναι τα υψηλότερα ΣΜΝ – και υψηλότερων επίπεδων αποκλεισμού. Οι τοπικές αρχές θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο τι συμβαίνει στην περιοχή τους και να επενδύσουν σε υπηρεσίες πρόληψης ώστε να συμβάλουν στη μείωση του πολύ υψηλού αριθμού κρουσμάτων ΣΜΝ».

Ο Ιατρικός Διευθυντής της οργάνωσης Terence Higgins Trust, Dr Michael Brady, δήλωσε: «Τα στοιχεία αυτά παρέχει ακόμη περισσότερες αποδείξεις για το ότι έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε για την αντιμετώπιση της κακής σεξουαλικής υγείας και τη μείωση των ποσοστών σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων σε εκείνους που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές πρέπει τώρα να κάνουν ό, τι μπορούν για να χρηματοδοτήσουν πλήρεις υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας και να κάνει τις διαγνωστικές εξετάσεις ΣΜΝ απλές και οικονομικά προσιτές».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/