Αντιμετωπίζοντας τη γυναικομαστία

images_1822017_surgery.jpg

Καθώς ετοιμαζόμαστε να βγούμε στις παραλίες, ένα πρόβλημα που αφορά τους άνδρες γίνεται ιδιαίτερα εμφανές – η γυναικομαστία. Ένα πρόβλημα που μπορεί να κρύβει κάποιο ζήτημα υγείας ή να είναι καθαρά αισθητικό, όμως σε κάθε περίπτωση αποτελεί σημαντικό θέμα για τον ασθενή, καθώς αισθάνεται ότι υπονομεύει τον ανδρισμό του.

Απευθυνθήκαμε στον Δρ. Ζήση  Κ. Μπουκουβάλα M.D, PH.D, Πλαστικό Χειρουργό, Διευθυντή πλαστικής χειρουργικής νοσοκομείου «Metropolitan», Διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ιδρυτή της εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & Αντιγήρανσης «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» για να μας λύσει τις απορίες μας σχετικά με τη γυναικομαστία.

Πώς ακριβώς ορίζεται ιατρικά η γυναικομαστία;

«Σε έναν άνδρα η καλοήθης διόγκωση του μαστού που μοιάζει με γυναικείο χαρακτηρίζεται σαν γυναικομαστία. Η μεγέθυνση αυτή μπορεί να αφορά το μαζικό αδένα, το υποδόριο λίπος και το δέρμα. Είναι κάτι αντιαισθητικό για τους άνδρες διότι δεν έχουν την δυνατότητα να κρύψουν το στήθος τους και έτσι γίνονται αντικείμενο σχολίων.

Μπορεί να χωριστεί σε δύο διαφορετικές κατηγορίες:

Στην ψευδογυναικομαστία, που μπορεί να οφείλεται σε εναπόθεση λίπους λόγω παχυσαρκίας, ή σε περίσσεια δέρματος μετά από απώλεια βάρους.

Στην αληθή γυναικομαστία, που οφείλεται σε πραγματικό πολλαπλασιασμό γαλακτοφόρων πόρων και του αδένος.

Η ψευδογυναικομαστία μπορεί να υπάρχει σε παχύσαρκα άτομα και να μείνει και μετά την απώλεια βάρους. Αυτή είναι και η περίπτωση που χειρουργείται άμεσα, χωρίς δηλαδή να ψάξουμε για άλλα αίτια».

Τι γίνεται στις περιπτώσεις αληθούς γυναικομαστίας;

«Στην αληθή γυναικομαστία προϋπάρχει μία ενδοκρινής διαταραχή η οποία πρέπει να εξετασθεί. Σε αυτήν την περίπτωση αν θεραπευτεί η αιτία και ακόμη παραμείνει η γυναικομαστία, θα χρειαστεί να χειρουργηθεί.

Η διαταραχή αυτή μπορεί να είναι:

Φυσιολογική σαν αποτέλεσμα φυσιολογικών μεταβολών των ορμονών
Νεογνική: Είναι διογκωμένοι οι μαστοί στα νεογνά κατά τη γέννησή τους. Οφείλεται σε ορμόνες της μητέρας και μετά από μερικές εβδομάδες υποχωρεί.
Εφηβικοί: Μερική διόγκωση μαστών σε αρκετά αγόρια οφείλεται στην έκκριση ορμονών λόγω της φυσιολογικής ανάπτυξης. Η διόγκωση είναι μικρή, δεν δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα και φεύγει σε 1-3 χρόνια και δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.
Κλημακτηριακή: Σε ηλικία που οι γεννητικές λειτουργίες του άνδρα εξασθενούν μπορεί σπάνια να εμφανισθεί διόγκωση των μαστών. Η ηλικία στην οποία μπορεί να συμβεί αυτό ποικίλει και μπορεί να χρειαστεί ενδοκρινολογική διερεύνηση.

Ενδογενής: από παθολογική δυσλειτουργία κάποιου αδένα
Στη περίπτωση αυτή χρειάζεται πλήρες ιστορικό, κλινική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις για να βρεθεί η αιτία. Δε χρειάζεται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση αλλά πρέπει να θεραπευτεί η υπάρχουσα νόσος.

Εξωγενής: από φάρμακα
Γυναικομαστία μπορεί να προέλθει από ορμόνες, από ορισμένα διουρητικά, από ανταγωνιστές της αλδοστερόνης, από ισιοναζίδη, από ραδιενεργό ιώδια κ.α.».

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας;

«Ανάλογα με την περίπτωση γίνετε είτε ολική είτε τοπική αναισθησία και μέθη. Ολική

γίνεται μόνο σε περίπτωση που απαιτείται αφαίρεση και του μαζικού αδένα.
Γίνονται δύο μικρές τρυπούλες στο δέρμα της περιοχής του μαστού μία στη κάθε πλευρά και με τη κάνουλα της Vibro-Lipo αναρροφάται το λίπος. Μετά την επέμβαση φοράτε έναν ειδικό κορσέ. Τα 2-3 ράμματα αφαιρούνται σε 8 ημέρες. Το οίδημα και οι εκχυμώσεις φεύγουν σε 1-2 εβδομάδες. Το τελικό σχήμα θα χρειαστεί ένα περίπου μήνα για να φανεί.

Σε περίπτωση περίσσειας δέρματος γίνεται αφαίρεση του με τομές γύρω από τη θηλή και στη συνέχεια προσεκτική συρραφή. Η τεχνική αυτή ελαχιστοποιεί τα μετεγχειρητικά σημάδια.

Η επέμβαση της γυναικομαστίας είναι σύντομη, ασφαλής και δεν αφήνει ουλές. Ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την ίδια ημέρα.

Εκτός από ψυχολογικούς λόγους για την αισθητική αποκατάσταση του προβλήματος, είναι καλό να γίνεται άμεση αφαίρεση του ανδρικού μαζικού αδένα στις περιπτώσεις γρήγορης αύξησης του όγκου του στήθους, σε μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς να υπάρχει άλλο παθολογικό αίτιο».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/