Αναλγητικό από… δηλητήριο

images_2222017_img12342_3930.jpg

Το δηλητήριο από ένα μικρό σαλιγκάρι της θάλασσας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη μιας θεραπείας για τον χρόνιο πόνο, όπως υποστηρίζουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Κανονικά, τα σαλιγκάρια χρησιμοποιούν το δηλητήριο για να παραλύσουν ή να σκοτώσουν τη λεία τους, όμως το δηλητήριο περιέχει επίσης μία χημική ένωση η οποία φαίνεται ότι δρα ως παυσίπονο που προσφέρει μακροχρόνια ανακούφιση. Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αρουραίους, η χημική ένωση εξακολουθούσε να είναι αποτελεσματική τρεις ημέρες αργότερα.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ίσως είναι δυνατό να δημιουργηθεί μια νέα θεραπεία για τον πόνο για ασθενείς που δεν έχουν άλλες επιλογές για παυσίπονα, είπαν οι ερευνητές.

Τα περισσότερα φάρμακα που δίνονται για μέτριο έως έντονο πόνο είναι τα οπιοειδή, τα οποία λειτουργούν μειώνοντας την αντίληψη του πόνου που έχει ο ασθενής. Επιτυγχάνουν το αποτέλεσμα προσαρτώμενα σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες του εγκεφάλου και όργανα του σώματος, που ονομάζονται υποδοχείς οπιοειδών.

Όμως, η ένωση Rg1A που βρέθηκε στο δηλητήριο του σαλιγκαριού του γένους Conus regius που απαντάται στην Καραϊβική, λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο. Γράφοντας στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, επισήμαναν ότι η ένωση φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση σε τμήματα του νευρικού συστήματος.

Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τους ορίζοντες για νέους τρόπους για την αντιμετώπιση του πόνου, όπως είπαν. Ανέφεραν ότι τα φάρμακα που λειτουργούν με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να μειώσουν τη χρήση οπιοειδών, όπως η μορφίνη, τα οποία είναι εθιστικά και μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από σοβαρές παρενέργειες.

Ο J Michael McIntosh, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας της Γιούτα, δήλωσε: «Αυτό που είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό σε αυτά τα αποτελέσματα, είναι η πτυχή της πρόληψης. Από τη στιγμή που έχει αναπτυχθεί ένας χρόνιος πόνος, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί», είπε. «Αυτή η ένωση προσφέρει έναν νέο δρόμο για την πρόληψη του πόνου εξ αρχής και για τη δημιουργία μιας νέας θεραπείας για ασθενείς που έχουν ξεμείνει από επιλογές».

Σε δοκιμές που έγιναν σε ποντίκια οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ζώα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ένα φάρμακο χημειοθεραπείας που τους έκανε να έχουν υπερευαισθησία στο κρύο και στο άγγιγμα, ένιωθαν πόνο – αλλά σε όσα από αυτά χορηγήθηκε η ένωση από το σαλιγκάρι, ανακουφίστηκαν.

«Βρήκαμε ότι η ένωση αυτή εξακολουθεί να εργάζεται 72 ώρες μετά την ένεση», δήλωσε ο καθηγητής McIntosh.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/