Άσκηση στο γυμναστήριο ή στη Φύση;

images_2422017_2_CgwaFPNWIAASERJ.jpg

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ήταν μέλη σε κάποιο γυμναστήριο ήταν 14 φορές πιο αερόβια ενεργά από ό, τι τα άτομα που δεν ήταν. Τα μέλη γυμναστηρίων, κατά μέσο όρο, έκαναν έξι ώρες περισσότερη άσκηση την εβδομάδα και η δραστηριότητα αυτή τους έκανε πιο fit απ’ ό,τι οι άνθρωποι που δεν πήγαιναν στο γυμναστήριο:

Είχαν χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό, μικρότερη μέση και υψηλότερο επίπεδο καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης, όπως μετράται από τη δύναμη της καρδιάς, την πνευμονική λειτουργία και τη μυϊκή μάζα. Ταυτόχρονα, περνούσαν λιγότερο χρόνο καθιστοί κάθε μέρα. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια για άνδρες και γυναίκες.

Στη μελέτη συμμετείχαν 405 άτομα ηλικιών από 30 έως 64 ετών και τα γενικά χαρακτηριστικά των ατόμων που ήταν μέλη γυμναστηρίου ήταν παρόμοια με αυτά που δεν ήταν. Η επικεφαλής συγγραφέας, Elizabeth C. Schroeder, καθηγήτρια του Τμήματος Κινησιολογίας και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, ανέφερε ότι τα μέλη γυμναστηρίου ήταν επίσης πιο πιθανό -ακόμη και σε σχέση με εκείνους που δεν πήγαιναν γυμναστήριο, αλλά γυμναζόταν- να κάνουν γυμναστική με αντίσταση η οποία ενισχύει τους μύες, μειώνει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό.

Ενώ μπορεί να φαίνεται προφανές ότι όσοι είναι μέλη γυμναστηρίου γυμνάζονται περισσότερο και είναι πιο υγιείς, η Schroeder λέει ότι αυτό δεν έχει προηγουμένως αποδειχθεί ρητά. «Αυτή η μελέτη προσθέτει πραγματικά αντικειμενικούς στόχους για να συγκρίνει τους ανθρώπους που πηγαίνουν στο γυμναστήριο με εκείνους που δεν πηγαίνουν, κάτι που δεν είχε μετρηθεί έως σήμερα», λέει. Ωστόσο, η μελέτη έχει σχεδιαστεί μόνο για να δείξει τη σύνδεση μεταξύ του γυμναστηρίου και της άσκησης – οι ενεργητικοί άνθρωποι είναι απλά πιο πιθανό να γραφτούν σε γυμναστήρια. Οι άνθρωποι στη μελέτη που ασκούνταν όσο τα μέλη του γυμναστηρίου, είχαν παρόμοια μείωση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου.

Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να αποκομίσουμε τα ίδια οφέλη οπουδήποτε και αν ασκούμαστε. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η συνδρομή σε ένα γυμναστήριο καθιστά πιο πιθανό να το κάνουμε όντως, όμως άλλες έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση σε ανοιχτούς χώρους έχει επιπλέον οφέλη. Η δραστηριότητα στην ύπαιθρο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό μας, να μειώσει την ένταση και την κατάθλιψη, και να μας κάνει να αισθανθούμε πιο αναζωογονημένοι και θετικοί για τη ζωή – ειδικά αν τρέχουμε μέσα στο δάσος.

Η άσκηση στη Φύση έχει επίσης βαθμολογηθεί ως πιο ευχάριστη και λιγότερο επίπονη από τη γυμναστική στο γυμναστήριο. Τα πρώτα πέντε λεπτά της άσκηση στην ύπαιθρο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στο να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά. Αλλά Schroeder λέει ότι το γυμναστήριο μπορεί να μας ενθαρρύνει ασκηθούμε περισσότερο, διότι είναι δραστηριότητα κοινωνική και διασκεδαστική.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/