Άμεση τροποποίηση της γνωμάτευσης για το προσδόκιμο της ζωής του ασθενούς, ζητάει ο ΙΣΑ

images_1022017_how-to-become-your-eye-doctors-favourite-patient.jpg

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε συνέχεια της υπ΄ αριθμόν πρωτ. 17738/06.02.2017 επιστολής του, δυνάμει της οποίας είχε ζητήσει διευκρινήσεις αναφορικά με την αναγραφή στην συνταγή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενή, επιβεβαίωσε μετά την έρευνα που πραγματοποίησε δια μέσου της Νομικής του Υπηρεσίας την ύπαρξη Πρότυπου Γνωμάτευσης, που έχει εκδοθεί από τον ΕΟΠΥΥ, για την χορήγηση συγκεκριμένου φαρμάκου και την έγκρισή του από την Επιτροπή φαρμάκου εξωτερικού και υψηλού κόστους ΕΟΠΥΥ.

Στο εν λόγω Πρότυπο Γνωμάτευσης είναι υποχρεωτικό ο θεράπων ιατρός να «τσεκάρει» σε συγκεκριμένο κουτάκι εάν το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενή είναι μεγαλύτερο του έτους και σε άλλο πεδίο εάν το προσδόκιμο επιβίωσης είναι μικρότερο του έτους, οπότε και δεν δικαιούται την χορήγηση του φαρμάκου.

Ο ΙΣΑ όπως ήδη τόνισε, θεωρεί την συμπλήρωση του συγκεκριμένου πεδίου απαράδεκτη και παρά την διαβεβαίωση του Πρόεδρου του ΕΟΠΠΥ σε σημερινή πρωινή τηλεοπτική εκπομπή περί τροποποίησης της εν λόγω Γνωμάτευσης, απαιτούμε την άμεση και ρητή απάλειψή του, προκειμένου να προστατευτεί ο ίδιος ο ασθενής και το κύρος του ιατρού κατά την άσκηση του λειτουργήματός του.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/