Yoga και Καρδιακές Αρρυθμίες

images_3112017_thumb-practice-01.jpg

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Αμερικάνικο Κολέγιο Καρδιολογίας (2013; doi: 10.1016/j.jacc.2012.11.060) ανέφερε πως άτομα τα οποία έκαναν γιόγκα 2 φορές την εβδομάδα βελτίωσαν τα συμπτώματα των αρρυθμιών τους και μείωσαν το άγχος.

Οι άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ), μια κοινή μορφή αρρυθμίας, μπορεί να εμφανίσουν αίσθημα παλμών, δύσπνοια, αδυναμία, σύγχυση ή / και πόνο στο στήθος (www.MayoClinic.com). Αυτή η κατάσταση μπορεί να συμβάλει στο άγχος και την κατάθλιψη. O Dhanunjaya Lakkireddy,MD,επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, γράφει στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Κάνσας: «Η γιόγκα προσφέρει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του μυαλού και του σώματος. Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία από αυτές τις αρρυθμίες που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επικοινωνία μεταξύ της καρδιάς και του εγκεφάλου»

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, παρατήρησαν τα αποτελέσματα της γιόγκα στα άτομα με κολπική μαρμαρυγή. Συνέλεξαν στοιχεία από 49 άνδρες και γυναίκες ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, ηλικίας 18-80 ετών, οι οποίοι ήταν υπό σταθερή ιατρική θεραπεία. Για τους πρώτους 3 μήνες, τα στοιχεία περιελάμβαναν τον αριθμό των επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής, την μέτρηση της κατάθλιψης και του άγχους, και άλλους δείκτες ποιότητας ζωής.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο, τα άτομα συμμετείχαν δύο φορές την εβδομάδα σε μάθημα Iyengar γιόγκα  διάρκειας μιας ώρας, που αποτελούνταν από 10 λεπτά pranayama (αναπνοές), 10 λεπτά ασκήσεις προθέρμανσης, 30 λεπτά στάσεις γιόγκα και 10 λεπτά χαλάρωση. Οι ασθενείς ενθαρρύνονται να εξασκούνται στο σπίτι και εφοδιάστηκαν με ένα DVD.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η γιόγκα οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στον αριθμό των επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής και στους δείκτες ποιότητας ζωής. Συγγραφείς της μελέτης τόνισαν ότι, ενώ οι ακριβείς μηχανισμοί για τους οποίους η γιόγκα ήταν επωφελής ήταν ασαφής, οι πιθανοί λόγοι που ανέφεραν ήταν επίδρασή της στο αυτόνομο νευρικό σύστημα και η ικανότητά της να αυξάνει την  δραστηριότητα του παρασυμπαθητικού συστήματος.

Οι ερευνητές σημείωσαν την ανάγκη για περισσότερες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερο αριθμό δείγματος.

Πηγή : https://www.fitstudio.gr/