Όχι καφέ μετά το μεσημέρι για τους μεγαλύτερους

images_1212017_assets.JPG

Τα άτομα ηλικίας άνω των 50 καλό θα ήταν να αποφεύγουν την καφεΐνη μετά το μεσημέρι,  ώστε να μπορέσουν να απολαύσουν έναν καλό βραδινό ύπνο.

Μια έκθεση για τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Age UK υποστηρίζει ότι καθώς ο ύπνος γίνεται όλο και πιο δύσκολος καθώς γερνάμε, είναι σημαντικό να προσπαθούμε να κοιμόμαστε αρκετά, ώστε να διατηρήσουμε ακμαία την πνευματική μας υγεία.

Η οργάνωση συνιστά οι ηλικιωμένοι να κοιμούνται επτά με οκτώ ώρες κάθε νύχτα και δίνει συμβουλές για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό. Πέρα από την αποφυγή κατανάλωσης καφέ και τσαγιού, οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να μην κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας περισσότερο από μισή ώρα.

Άλλες συμβουλές της οργάνωσης:

– Σηκωθείτε την ίδια ώρα κάθε μέρα

– Εκθέτετε τον εαυτό σας στο φυσικό φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας

– Μην πίνετε αλκοόλ για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε

– Προσπαθήστε να φάτε το δείπνο σας περίπου τρεις ώρες προτού πάτε για ύπνο

– Μην κοιτάτε ηλεκτρονική οθόνη οποιουδήποτε είδους αφού έχετε πέσει στο κρεβάτι – tablet, τηλέφωνο, laptop, κ.τ.λ.

– Φορέστε κάλτσες για να κρατήσει τα πόδια σας ζεστά στο κρεβάτι

– Μην κοιμάστε με κατοικίδια ζώα στο υπνοδωμάτιο

– Αποφύγετε τις αντιπαραθέσεις προτού πάτε για ύπνο

Η έκθεση συντάχθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο για την Υγεία του Εγκεφάλου – μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που αποτελείται από μέλη της Age UK και την Αμερικανική Ένωση Συνταξιούχων.

Καθώς γερνάμε, το μοτίβο του ύπνου μας αλλάζει και γινόμαστε πιο «ευάλωτοι» στο να ξυπνάμε κατά τη διάρκεια της νύχτας και πιο νωρίς το πρωί. Αυτό είναι σημαντικό διότι μακροπρόθεσμα ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκίας και διαβήτη, όπως υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της έκθεσης.

O James Goodwin από το Age UK δήλωσε: «Ο ύπνος είναι κάτι που θεωρούμε δεδομένο, αλλά πρέπει πραγματικά να γνωρίζουμε ότι η σωστή ποσότητα καλού ύπνου είναι ζωτικής σημασίας καθώς γερνάμε, προστατεύοντάς μας από προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρεάσουν το μυαλό και το σώμα μας. Το μήνυμα είναι ότι για να μείνουμε διανοητικά σε φόρμα αργότερα στη ζωή, θα πρέπει να φροντίζουμε τον ύπνο μας».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/