Ωτίτιδα ενηλίκων : αίτια, συμπτώματα, θεραπεία

images_2112017_autia.jpeg

Η ωτίτιδα των ενηλίκων, αποτελεί φλεγμονή του ωτός που εμφανίζεται σε ενήλικα άτομα και προκαλείται συνήθως από παθογόνους μικροοργανισμούς που προσβάλλουν την περιοχή του αυτιού. Η ωτίτιδα των ενηλίκων μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια.

1. ΟΞΕΙΑ ΩΤΙΤΙΔΑ

Η οξεία ωτίτιδα στον ενήλικο, εμφανίζεται με αιφνίδιο οξύ πόνο στο αυτί, που μπορεί να συνοδεύεται από φαγούρα ή έκκριμα. Η κατάσταση εμφανίζεται συχνότερα μετά από ιώσεις, έκθεση σε νερό (π.χ. πισίνα), μηχανικό τραύμα (π.χ. χρήση βαμβακοφόρου στειλεού στο αυτί), αλλεργική ρινίτιδα. Στους ενηλίκους πρόκειται συνήθως για εξωτερική ωτίτιδα, σε αντίθεση με τα παιδιά, όπου συνήθως πρόκειται για μέση ωτίτιδα, λόγω στενότητας της ευσταχιανούς σάλπιγγας. Η εξωτερική ωτίτιδα στον ενήλικο συνήθως οφείλεται σε gram αρνητικά (π.χ. ψευδομονάδα) ή μύκητες, ενώ η μέση ωτίτιδα σε πνευμονιόκοκκο, αιμόφιλο, στρεπτόκοκκους.

Η ωτίτιδα σε ανοσοκατεσταλμένους ή διαβητικούς, μπορεί να διαβρώσει παρακείμενα οστά (κακοήθης ωτίτιδα) με αποτέλεσμα την ανάπτυξη οστεομυελίτιδας και παραλύσεις νεύρων, κατάσταση που απαιτεί νοσηλεία.

Σοβαρές επιπλοκές της ωτίτιδας είναι η επέκταση της φλεγμονής, η πνευμονία, η μηνιγγίτιδα, η μαστοειδίτιδα, η θρόμβωση.

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία. Η υποτροπιάζουσα οξεία ωτίτιδα, η ωτίτιδα με σοβαρές επιπλοκές και η κακοήθης ωτίτιδα των ατόμων με πτώση του ανοσοποιητικού απαιτεί ενδοφλέβια νοσοκομειακή αγωγή.

2. ΧΡΟΝΙΑ ΩΤΙΤΙΔΑ

Στην χρόνια ωτίτιδα υπάρχει χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του ωτός. Αυτή εκδηλώνεται ως χρόνιο αίσθημα βάρους ή πληρότητας στο αυτί ή ως χρόνια έκκριση από το αυτί. Το φαινόμενο στον ενήλικο είναι συνέπεια κακής συνήθους θεραπείας επεισοδίων οξείας ωτίτιδας ή χρόνιας αλλεργικής ρινίτιδας ή βαροτραύματος λόγω αεροπορικών ταξιδιών καταδύσεων και άλλων δραστηριοτήτων κατά τις οποίες υπάρχει απότομη αλλαγή στην ατμοσφαιρική πίεση. Σε κάθε ενήλικο με χρόνια ωτίτιδα που επιμένει πρέπει να γίνεται διερεύνηση προς την κατεύθυνση ορισμένων καρκινωμάτων κεφαλής τραχήλου, που συνοδεύονται από χρόνια ωτίτιδα. Η θεραπεία σε αρκετές περιπτώσεις χρόνιας ωτίτιδας είναι χειρουργική ή επεμβατική.

Τι πρέπει να γνωρίζετε εσείς, που πάσχετε από συχνά επεισόδια ωτίτιδας επιπροσθέτως :

• Μην τοποθετείτε δάκτυλα, αντικείμενα ή μπατονέτες στο αυτί και μην το σκαλίζετε επιχειρώντας να το καθαρίσετε

• Διακόψτε τις βουτιές και την κολυμβητική δραστηριότητα, εάν σας εμφανιστεί οποιαδήποτε σύμπτωμα από το αυτί

• Κατά την διάρκεια των αεροπορικών ταξιδιών χρησιμοποιείστε προστατευτικές τσίχλες, ιδιαίτερα κατά την προσγείωση και την απογείωση

• Εάν πάσχετε από διαβήτη ή νόσημα με καταστολή του ανοσοποιητικού, να μην λησμονάτε τους απαραίτητους εμβολιασμούς για την γρίπη και την πνευμονία, εφόσον δεν έχετε απαγορευτικές αντενδείξεις. Τα χρόνια νοσήματά σας πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένα

• Η έγκαιρη φαρμακευτική αγωγή στην οξεία ωτίτιδα και η σωστή φαρμακευτική αγωγή στην περίπτωση της οξείας υποτροπιάζουσας ωτίτιδας, οδηγεί στην εκρίζωση των παθογόνων και σας προστατεύει από σοβαρές επιπλοκές και επώδυνα χειρουργεία.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/