Χρόνια κόπωση

images_212017_AnklePain.jpg

Το άρθρο που ακολουθεί αποτελεί περίληψη διάλεξης που έδωσα την  Κυριακή 28 Απριλίου 2013, ώρα 15.00 στο ξενοδοχείο DIVANΙ CARAVEL στα πλαίσια πρόσκλησης  σε ημερίδα που διοργάνωσε το www.therapyplanet.gr.

Η χρόνια κόπωση είναι η παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επίμονη, υποτροπιάζουσα κόπωση διάρκειας μεγαλύτερης του εξαμήνου, που δεν υποχωρεί σε απλά μέτρα. Μία από τις βασικότερες διαφορές της κούρασης από την χρόνια κόπωση είναι ότι ενώ η  κούραση ανταποκρίνεται σε συνήθη μέτρα ξεκούρασης (π.χ. ύπνος, ανάπαυση), η χρόνια κόπωση χαρακτηρίζεται από εξαιρετική αντοχή σε απλά μέτρα.  Αυτός είναι ο λόγος που πολλά από τα άτομα αυτά ζητούν ιατρική βοήθεια.

Συνήθεις παράγοντες που προκαλούν χρόνια κόπωση είναι η κατάχρηση αλκοόλ, η επίμονη αϋπνία, το άγχος, η υπερκόπωση, τα ηρεμιστικά φάρμακα. Η επίπονη εργασία ιδιαίτερα όταν χαρακτηρίζεται από ωράριο άνω των 40 ωρών την εβδομάδα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο προσβολής.  Νοσήματα που προκαλούν χρόνια κόπωση είναι πολλά και περιλαμβάνουν την αναιμία, τις ορμονικές ανωμαλίες, την αναπνευστική ανεπάρκεια, ποικίλες φλεγμονές και λοιμώξεις, τα καρκινώματα, βιοχημικές διαταραχές, ψυχιατρικά σύνδρομα.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι σύνδρομο χωρίς υποκείμενο παράγοντα ή νόσημα αλλά με  γενικευμένες δυσλειτουργίες, όπως διαταραγμένη λειτουργία μιτοχονδρίων και ουδετεροφίλων, νευροβιολογική ευαισθησία, κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Διαταραχές της μνήμης και της συγκέντρωσης, μυϊκοί πόνοι, αρθραλγίες, ύπνος που δεν ξεκουράζει, πονοκέφαλος, ευαίσθητοι λεμφαδένες, πονόλαιμος, είναι συχνά συμπτώματα. Η θεραπεία περιλαμβάνει ειδικά φάρμακα και εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα που αυξάνουν την ενεργειακή εφεδρεία των κυττάρων.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/