Χαμηλά επίπεδα ζαχάρου

images_312017_3.jpg

Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου είναι επίπεδα σακχάρου κάτω από 70 mg/dl. Όταν το σάκχαρο είναι κάτω του 60 mg/dl πρόκειται για υπογλυκαιμία. Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας είναι η ατονία, η αδυναμία συγκέντρωσης, η εφίδρωση, οι παλμοί, η ανησυχία, η ζάλη, η πείνα, το τρέμουλο. Σε αρκετές περιπτώσεις η υπογλυκαιμία δεν έχει συμπτώματα, πρόκειται δηλαδή για σιωπηρή υπογλυκαιμία. Ανεξαρτήτως συμπτωμάτων η υπογλυκαιμία μπορεί να οδηγήσει ταχέως σε κώμα και θάνατο.

ΑΙΤΙΑ ΧΑΜΗΛΟΥ ΣΑΚΧΑΡΟΥ

o   Κακή διατροφή
o   Μειωμένη παραγωγή (π.χ. ηπατική ανεπάρκεια)
o   Νοσήματα που διαταράσσουν τις ορμόνες που εμπλέκονται στο μεταβολισμό του σακχάρου (π.χ. ινσουλίνωμα, μυξοίδημα, ανεπάρκεια επινεφριδίων)
o   Όγκοι που παράγουν ουσίες με δράση όμοια με την δράση της ινσουλίνης
o   Διαβήτης και υπογλυκαιμικά φάρμακα
o   Φάρμακα τοξικές ουσίες (π.χ. αλκοόλ)
o   Λειτουργική

Στην κλινική πράξη το συνηθέστερο αίτιο χαμηλού σακχάρου με υπογλυκαιμία είναι τα αντιδιαβητικά φάρμακα και η ινσουλίνη. Παρά το γεγονός ότι ο διαβήτης που αρχίζει μετά την ηλικία των τριάντα ετών έχει  συνήθως διαφορετική παθοφυσιολογική βάση από το νεανικό διαβήτη, είναι συνήθης στην Ελλάδα η χρήση εντατικής ινσουλινοθεραπείας σε αυτή τη μορφή διαβήτη σε αντικατάσταση των αντιδιαβητικών δισκίων και των σωστών διατροφικών προγραμμάτων. Η πρακτική αυτή δεν έχει μόνο  ανυπολόγιστες κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειες, αλλά η επιθετική ινσουλινοθεραπεία αλληλεπιδρά με την υφιστάμενη ενδογενή παραγωγή ινσουλίνης με αποτέλεσμα τη συχνή εμφάνιση νυχτερινών σιωπηρών ιατρογενών υπογλυκαιμικών επεισοδίων τα οποία αποβαίνουν πιο επικίνδυνα από την ίδια τη νόσο του διαβήτη.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/