Το «χάπι» απειλεί τη… σιλουέτα;

images_1012017_2_r.jpg

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι μερικές γυναίκες «μπορεί να είναι απρόθυμες» να χρησιμοποιούν το «χάπι» ως μέθοδος αντισύλληψης επειδή φοβούνται ότι θα πάρουν κιλά.

Σε πολλές γυναίκες, το αντισυλληπτικό χάπι προκαλεί μια σειρά από ανεπιθύμητες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης λίμπιντο, της ναυτίας και των αλλαγών στη διάθεση, αλλά η αύξηση του βάρους είναι μία από τις χειρότερες παρενέργειες στα μάτια πολλών γυναικών.

Η νέα έρευνα που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή τουπανεπιστημίου PennStateείχε στόχο να ανακαλύψει το αν μια πιθανή αύξηση του σωματικού βάρους αποτελεί ανησυχία για τις γυναίκες, όταν πρόκειται να επιλέξουν μια μέθοδο αντισύλληψης. «Οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες μπορεί να αποφύγουν τις μεθόδους αντισύλληψης που πιστεύουν ότι συνδέονται με την αύξηση του σωματικού βάρους», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία -συμπεριλαμβανομένων του ύψος, του βάρους και της χρήσης αντισυλληπτικής μεθόδου- από 987 σεξουαλικά ενεργές γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 18 και 40 χρονών.Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν μακροχρόνιες μεθόδους αντισύλληψης, όπως εμφυτεύματα ή διαφράγματα από τις γυναίκες που είχαν υγιές βάρος.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης: «Οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες μπορεί να είναι απρόθυμες να χρησιμοποιήσουν μεθόδους αντισύλληψης που πιστεύουν ότι συνδέονται με την αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά το πώς αυτό επηρεάζει τη χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων είναι ασαφές».

Είναι πάντως συνετό να αντιμετωπίσουμε τα πορίσματα της μελέτης με κάποια επιφύλαξη προτού καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, λένε άλλοι επιστήμονες.

«Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα καμία άμεση απόδειξη στην έρευνα ότι οι βαρύτερες γυναίκες αποφεύγουν αντισυλληπτικά χάπια, λόγω των ανησυχιών τους για αύξηση του σωματικού βάρους», σύμφωνα με τη ReneeEngeln, ψυχολόγος του πανεπιστήμιο Northwestern. «Οι ερευνητές δεν αξιολόγησαν κατά πόσον οι γυναίκες στη μελέτη ασχολούνταν με την αύξηση του σωματικού βάρους και η εκτίμησή τους για το βάρος των γυναικών δεν συνδέεται σημαντικά με τις αντισυλληπτικές του επιλογές», είπε.

Μία από τις συντάκτριες της μελέτης, η καθηγήτριαCynthia Η Chuang, παραδέχτηκε επίσης ότι «μπορέσαμε μόνο να συμπεράνουμε ότι ο φόβος της αύξησης του βάρους ίσως να είναι ένας λόγος για να αποφασίσουν πια μέθοδο ελέγχου των γεννήσεων θα ακολουθήσουν».

Φυσικά, οι ανησυχίες σχετικά με την αύξηση του σωματικού βάρους που αισθάνονται οι όλες οι γυναίκες –υπέρβαρες ή όχι- είναι απλά ένας παράγοντας που πρέπει να εξετάσουν, όταν επιλέγουν μια αντισυλληπτική μέθοδο.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/