Το μισό φαγητό των ΗΠΑ καταλήγει στα σκουπίδια

images_2812017_2_USAshopLT2-600x400.png

Οι Αμερικανοί πετούν στα σκουπίδια σχεδόν όσο φαγητό καταναλώνουν εξαιτίας μιας κουλτούρας  εμφανισιακής τελειότητας, βοηθώντας έτσι στην εξάπλωση της πείνας και της φτώχειας και προκαλώντας βαρύ πλήγμα στο περιβάλλον.

Τεράστιες ποσότητες φρέσκων προϊόντων που καλλιεργούνται στις ΗΠΑ αφήνονται στους αγρούς για να σαπίσουν, γίνονται τροφή για τα ζώα ή μεταφέρονται απευθείας από το χωράφι σε χώρους υγειονομικής ταφής, λόγω των μη ρεαλιστικών αισθητικών προτύπων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και δηλώσεις αγροτών, συσκευαστών, μεταφορέων, ερευνητών, ακτιβιστών και κυβερνητικών αξιωματούχων.

Αγρότες και άλλοι επαγγελματίες της αλυσίδας διανομής τροφίμων τονίζουν ότι υψηλής αξίας και θρεπτικά τρόφιμα θυσιάζονται εξαιτίας της απαίτησης των λιανοπωλητών για ανέφικτη εμφανισιακή τελειότητα.

«Πρόκειται για προϊόντα χωρίς πρόβλημα», λέει ο Jay Johnson, ο οποίος εμπορεύεται φρέσκα φρούτα και λαχανικά από τη Βόρεια Καρολίνα και την κεντρική Φλόριντα. «Όμως, αυτό που συμβαίνει στον τομέα αυτό σήμερα, είναι ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είτε θα είναι τέλεια στο μάτι είτε θα απορριφθούν».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, περίπου 60 εκατομμύρια τόνοι προϊόντων -αξίας περίπου 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων- καταλήγουν στα σκουπίδια από τους λιανοπωλητές και τους καταναλωτές κάθε χρόνο, περίπου το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται.

Όμως αυτές οι εκτιμήσεις είναι μάλλον συντηρητικές: οι άνθρωποι που εργάζονται στην παραγωγή και διανομή τροφίμων μιλούν για «χτυπημένα» λαχανικά που εγκαταλείπονται τακτικά στο χωράφι για να εξοικονομηθεί χρήμα και εργατοώρες από τη συγκομιδή ή για φρούτα που σαπίζουν σε αποθήκες, λόγω ήσσονος σημασίας ελαττωμάτων που δεν επηρεάζουν καθόλου τη φρεσκάδα, την ποιότητα και τη διατροφική τους αξία. Όταν προστίθενται σε όσα απορρίπτονται από το λιανικό εμπόριο (λιανεμπόρους και καταναλωτές), το σύνολο των τροφίμων που χάνεται φτάνει στο 50% όσων καλλιεργούνται, λένε οι ειδικοί.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ακόμη σαφής λογιστική αποτίμηση της απώλειας τροφίμων στις ΗΠΑ, αν και think tanks όπως το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων προσπαθούν να κάνουν έναν πιο ακριβή υπολογισμό.

H Imperfect Produce, μια συνδρομητική υπηρεσία παροχής «άσχημων» τροφίμων στο San Francisco Bay, εκτιμά ότι περίπου το ένα πέμπτο του συνόλου των φρούτων και των λαχανικών αποστέλλονται στην χωματερή, επειδή δεν συνάδουν με το βιομηχανικό πρότυπο της τελειότητας. Αλλά οι αγρότες, τοποθετούν το ποσοστό απόρριψης πολύ υψηλότερα, ανάλογα με σημάδια που προκαλούνται στα προϊόντα από τις συνθήκες κατά την καλλιέργεια και τις καιρικές συνθήκες.

Η απόρριψη τροφίμων θεωρείται όλο και περισσότερο βαρίδι στα εισοδήματα των νοικοκυριών – κοστίζει περίπου 1.600 δολάρια τον χρόνο για μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων- και μια άμεση πρόκληση στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της πείνας, της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγεται καταλήγει στις χωματερές: συνολικά παράγονται ετησίως 1,6 δισεκατομμύρια τόνοι, με αξία περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και ο ΟΗΕ έχουν δεσμευτεί να μειώσουν κατά το ήμισυ την σπατάλη τροφίμων από τους παραγωγούς έως το 2030.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/