Τούρτα αμυγδάλου

images_1412017_2_tourta-amygdaloy-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

Για το παντεσπάνι

    Φαρίνα 200 γρ κοσκινισμένο    
    Αυγά 4 τεμ σε θερμοκρασία δωματίου    
    Ζάχαρη 250 γραμ    
    Μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι γλυκού    
    Βανίλια 1 τεμ    
    Νερό αν χρειαστεί  

 

Για την κρέμα

    Γάλα 450 ml    
    Αυγά 2 τεμ μόνο τους κρόκους    
    Αμύγδαλα 100 γρ τριμμένα    
    Φαρίνα 2 κουταλιές σούπας    
    Βούτυρο 1 κουταλιά σούπας    

Για το σιρόπι

    Γάλα 250 ml    
    Ζάχαρη 3 κουταλιές σούπας κοφτές    
    Λικέρ αμύγδαλο 2 κουταλιές σούπας    

Για την επικάλυψη

    Κρέμα γάλακτος 250 ml
    Άχνη ζάχαρη 1 κουταλιά σούπας    

Για διακόσμηση

    Αμύγδαλα φιλέ
    Φιστίκια Αιγίνης 80 γρ τριμμένα    

Εκτέλεση

Παντεσπάνι :  Σε ένα μπολ βάζουμε τα  αυγά με την ζάχαρη και τα χτυπάμε με το μίξερ πολύ καλά να αφρατέψει. Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν (αν χρειαστεί βάζουμε λίγο νερό). Βουτυρώνουμε ένα ταψί διατάσεων 24 cm, το αλευρώνουμε και λίγο και προσθέτουμε το μείγμα μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 – 40 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και το κόβουμε οριζόντια σε δύο ίσα μέρη.

Κρέμα : Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε μια κατσαρόλα (εκτός από το βούτυρο) και τα ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει, κατεβάζουμε από την φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει.Την βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει αρκετά.

Σιρόπι : Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και σιροπιάζουμε καλά και τα 2 παντεσπάνια.

Επικάλυψη : Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα , προσθέτοντας την άχνη ζάχαρη μέχρι να σφίξει καλά η σαντιγί μας.

Συναρμολόγηση : Κόβουμε το παντεσπάνι από την μέση οριζόντια στα δύο. Σιροπιάζουμε πρώτα το ένα παντεσπάνι , από τις δύο μεριές και το τοποθετούμε σε πιατέλα σαν βάση. Απλώνουμε πάνω του την κρέμα που έχει σφίξει στο ψυγείο. Σιροπιάζουμε και το δεύτερο παντεσπάνι από τις δύο μεριές και το τοποθετούμε πάνω από την κρέμα. Καλύπτουμε την τούρτα μας  με την σαντιγί. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ και στολίζουμε με τα τριμμένα φιστίκια Αιγίνης. Τοποθετούμε στο ψυγείο κι αφήνουμε για 3 – 4 ώρες να δέσει. Είναι έτοιμη να την απολαύσουμε.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/