Τα πρόσθετα των επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου

images_2912017_supermarket-ygeia-health.jpg

Οι χημικές ουσίες που προστίθενται στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα φαίνεται να ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Οι ουσίες αυτές είναι οι “γαλακτωματοποιητές”. Οποιαδήποτε ετικέτα τροφίμου και αν διαβάσετε, θα δείτε να αναγράφεται η λέξη «γαλακτοματοποιητές».  Οι γαλακτοματοποιητές προστίθενται στα επεξεργασμένα τρόφιμα με σκοπό να βελτιώσουν την υφή του τροφίμου και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση Cancer Research, η συστηματική κατανάλωση τροφίμων με δυο συγκεκριμένους γαλακτωματοποιητές ίσως αλλάζει την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο με τρόπο που ευνοεί την ανάπτυξη φλεγμονής και καρκίνου του εντέρου.

Οι δύο γαλακτωματοποιητές που «ενοχοποιούνται» είναι η μονοελαϊκή πολυοξυαιθυλενοσορβιτάνη (polysorbate 80) και καρβοξυµεθυλοκυτταρίνη (carboxymethylcellulose).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τέταρτη κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον κόσμο, καθώς ετησίως κοστίζει τη ζωή σε 694.000 ανθρώπους.

Σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι στην εμφάνισή του παίζει σημαντικό ρόλο η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, δηλαδή οι αποικίες των βακτηρίων που εκ φύσεως υπάρχουν σε αυτό.

«Η συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου έχει αυξηθεί σημαντικά από τα μέσα του 20ου αιώνα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Εμιλί Βιενουά, επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζώρτζια.

«Ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό αυτής της νόσου είναι η παρουσία αλλοιωμένου εντερικού μικροβιώματος που δημιουργεί το κατάλληλο υπέδαφος για την ανάπτυξη των όγκων».

Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε ανακοινώσει προσφάτως ότι η κατανάλωση διατροφικών γαλακτωματοποιητών προκαλεί χαμηλού βαθμού φλεγμονή στο έντερο, η οποία είναι εμφανής σε πολλά κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά και στα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, η συχνότητα των οποίων επίσης αυξάνεται.

Στην πραγματικότητα, «η δραματική αύξηση στην συχνότητα αυτών των νοσημάτων παρατηρείται ανεξάρτητα από τυχόν γενετικές επιδράσεις, γεγονός που υποδηλώνει καθοριστικό ρόλο των περιβαλλοντικών παραγόντων», δήλωσε ο ερευνητής δρ Μπενουά Σασένγκ, επίκουρος καθηγητής στο ινστιτούτο.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η φλεγμονή στο έντερο αλλάζει το μικροβίωμά του και έτσι διευκολύνεται η ανάπτυξη καρκίνου, με τους γαλακτωματοποιητές να εξηγούν εν μέρει τη συσχέτιση αυτή.

Ωστόσο έσπευσαν να επισημάνουν ότι τα ευρήματά τους δεν υποδηλώνουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος, ούτε ότι ισχύουν κατ’ ανάγκην στους ανθρώπους καθώς η έρευνα αφορούσε ποντικούς. Αυτό θα πρέπει να εξακριβωθεί σε περαιτέρω έρευνες, λένε.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, τάιζαν ποντίκια με τροφή εμπλουτισμένη με τους δύο γαλακτωματοποιητές σε δόσεις εφάμιλλες με αυτές που προστίθενται στα περισσότερα τρόφιμα που καταναλώνουν οι άνθρωποι.

Όπως διαπίστωσαν, με το πέρασμα του χρόνου άλλαξε δραστικά το μικροβίωμα του εντέρου τους και αναπτύχθηκε χαμηλού βαθμού φλεγμονή.

Κατ’ επέκταση, ακόμα και αν η έρευνα δεν έχει πραγματοποιηθεί σε ανθρώπους «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» στους καταναλωτές και μας στρέφει το ενδιαφέρον  σε μια πιο υγιεινή διατροφή, η οποία αποκλείει τα επεξεργασμένα τρόφιμα και δίνει έμφαση στις φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Απόστολος Α.Χρονόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος