Τα πλούσια σε λιπαρά φαγητά, μας απειλούν άμεσα

images_2812017_shutterstock127655501.jpg

Ακόμη και μόνο ένα λιπαρό γεύμα, όπως ένα τσίσμπεργκερ με τηγανητές πατάτες, είναι αρκετό για να αλλάξει τον μεταβολισμό του σώματος και να προκαλέσει αλλαγές που σχετίζονται με την ηπατική νόσο και τον διαβήτη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα ερευνητών.

Τα νέα είναι άσχημα για όποιον απολαμβάνει περιστασιακά ένα λιπαρό γεύμα, καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κατανάλωση μιας μεγάλης  ποσότητας, πλούσιων σε λιπαρά, τροφίμων μπορεί να μειώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και αμέσως να αυξήσει τα επίπεδα των λιπών που συνδέονται με τις καρδιακές παθήσεις.

Αν και τα σώματα εκείνων που κρατιούνται σε καλή φυσική κατάσταση μπορεί να είναι σε θέση να «αναρρώσουν» από μια ολόκληρη πίτσα ή μερικά πιτόγυρα παραπάνω, είναι πιθανόν να υποστούν μόνιμη βλάβη, αν το ρίχνουν έξω αρκετά συχνά.

Ερευνητές στο Γερμανικό Κέντρο Διαβήτη στο Ντίσελντορφ, έδωσαν στο πλαίσιο της έρευνάς τους σε 14 αδύνατους και υγιείς άνδρες ηλικίας από 20 έως 40 ετών, είτε ένα ποτό από φοινικέλαιο με γεύση βανίλιας είτε σκέτο νερό.

Το ποτό με το φοινικέλαιο περιείχε μια ποσότητα κορεσμένου λίπους, παρόμοια με αυτή που βρίσκεται σε μια πίτσα οκτώ κομματιών με πεπερόνι  ή ένα τσίσμπεργκερ που σερβίρεται με μια μεγάλη μερίδα πατάτες τηγανιτές.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι η κατανάλωση του ποτού με το φοινικέλαιο είχε σαν αποτέλεσμα άμεση αύξηση της συσσώρευσης λίπους και μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, τη ζωτική ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Αύξησε επίσης τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων -που συνδέονται με τις καρδιακές παθήσεις- μετέβαλε τη λειτουργία του ήπατος και οδήγησε σε αλλαγές στη δραστηριότητα του γονιδίου που συνδέεται με το λίπος στο συκώτι.

Ένα μόνο γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, «θα μπορούσε πιθανότατα να είναι επαρκές για να προκαλέσει παροδική αντίσταση στην ινσουλίνη και να βλάψει τον ηπατικό μεταβολισμό», έγραψε η ερευνητική ομάδα στο Journal of Clinical Investigation, όπου δημοσιεύτηκαν τα συμπεράσματά της.

«Υποθέτουμε ότι τα αδύνατα, υγιή άτομα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν επαρκώς την υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων, ωστόσο η διαρκής και επαναλαμβανόμενη έκθεση σε αυτές τις θρεπτικές ουσίες μπορεί να οδηγήσει τελικά σε χρόνια αντίσταση στην ινσουλίνη και μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος».

Η Δρ Emily Burns από την οργάνωση Diabetes UK, δήλωσε για την έρευνα: «Γνωρίζουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών μπορεί να συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και η μελέτη αυτή μας δίνει κάποια εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα μας. Αν και αυτή η μελέτη δείχνει ότι το λίπος έχει άμεσο αντίκτυπο στο συκώτι, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς ερμηνεύουμε τα αποτελέσματά της. Η έρευνα δεν περιελάμβανε καμία γυναίκα και δεν συνέκρινε τα αποτελέσματα του κορεσμένου λίπους με άλλα τρόφιμα, πλούσια σε πρωτεΐνη ή ακόρεστα λιπαρά».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/