Τα ευεργετικά στοιχεία του καρότου

images_2812017_2_carrot-variety-autumn-king1-seedsnow-shut-l.jpg

Ένα από τα λαχανικά που συναντάμε πιο  συχνά στην ελληνική κουζίνα είναι το καρότο, ο χαρακτηριστικός πορτοκαλί καρπός που έχει συνδεθεί στο μυαλό μας ως συστατικό σε κλασικά παραδοσιακά πιάτα όπως η φασολάδα και ο αρακάς, σε σαλάτα μαζί με το λάχανο και σε πολλές  παιδικές τροφές.

Βασικό θρεπτικό συστατικό στο καρότο είναι η β-καροτίνη, η οποία και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α αλλά και ενισχύει την παραγωγή της. Όσο πιο βαθύ πορτοκαλί χρώμα έχει ένα καρότο, τόση περισσότερη β-καροτίνη έχει.

Τα καρότα περιέχουν επίσης βιταμίνη Β1, Β2, Κ, νιασίνη, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, φολικό οξύ, φυτικές ίνες. Ας δούμε που μας βοηθούν όλα αυτά:

ΔΕΡΜΑ: Η πιο γνωστή ευεργετική ιδιότητα που έχει το καρότο συνδέεται με το καλοκαίρι , τον ήλιο και το μαύρισμα του δέρματος. Η κατανάλωση καρότων ενισχύει το καλοκαιρινό μαύρισμα και ενυδατώνει εσωτερικά το δέρμα καθώς περιέχει ουσίες που αυξάνουν την παραγωγή μελανίνης αλλά και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

ΔΙΑΙΤΑ: Τα καροτενοειδή είναι σύνθετοι λιποδιαλύτες και βοηθούν στην άμεση ενεργοποίηση του μεταβολισμού, βασικού παράγοντα στην προσπάθεια για απώλεια κιλών. Παράλληλα τα 100 gr καρότα μας προσδίδουν μόνο  40kcal, γι’ αυτό τον λόγο θεωρούνται ιδανικό σνακ.

ΟΡΑΣΗ: Είναι μία από τις πιο ωφέλιμες τροφές (λόγω της β-καροτίνης) για την υγεία των ματιών και την καλή όραση (ιδίως στο σκοτάδι), την προφύλαξη από τη δημιουργία καταρράκτη αλλά και την εμφάνιση εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, που αποτελούν τις δύο συνηθέστερες μορφές οπτικής βλάβης.

ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ: Ο χυμός καρότου βοηθά στην ενδυνάμωση του οργανισμού μετά την χρήση αντιβιοτκών φαρμάκων αλλά και προληπτικά. Αν και περιέχει λίγη βιταμίνη C, ο συνδιασμός της μαζί με τη λιγνίνη βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Ιδιαίτερα για τους καπνιστές η ένταξη του καρότου στην καθημερινή διατροφή θεωρείται σημαντική μιας και το β-καροτένιο  μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και  αποτοξινώνει εν μέρη τον οργανισμό από την νικοτίνη. Επίσης το β-καροτένιο είναι ένα από τα πιο δυνατά αντιοξειδωτικά και προστατεύει από πολλές μορφές καρκίνου, όπως του μαστού, του τραχήλου, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου.

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ: Θεωρείται κορυφαία τροφή κατά της χοληστερίνης καθώς λόγω των φυτικών ινών και των καροτενοειδών δεσμεύει χολικά οξέα στο αίμα και μειώνει την LDL. Επίσης βοηθά στην μείωση του λίπους στο συκώτι.

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ: Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης αποτελεί έναν σημαντικό πάραγοντα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικά επεισόδια κ.α. Η β-καροτίνη συμβάλλει στον έλεγχο της αρτηριακή πίεσης και στην αποτροπή εμφάνισης τέτοιων επεισοδίων.

ΕΝΤΕΡΟ: Εξαιτίας των φυτικών ινών τα ωμά καρότα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ τα βρασμένα θεωρούνται ιδανικά για την αντιμετώπιση της διάρροιας.

ΘΗΛΑΣΜΟΣ:  Το καρότο βελτιώνει την ποιότητα και την ποσότητα του μητρικού γάλακτος, ενώ τα πολτοποιημένα είναι από τις πρώτες τροφές που εντάσσουν τα μωρά στο  διαιτολόγιο τους σύμφωνα με τη συμβουλή του παιδιάτρου.

Προσοχή χρειάζεται στην υπερβολική κατανάλωση καρότων, ιδιαίτερα από τα παιδιά, καθώς δημιουργεί την carotonemia, δηλαδή μία ασθένεια στην οποία το δέρμα έχει μία κιτρινωπή απόχρωση, που συνήθως οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση β-καροτένιου στον οργανισμό και η οποία αποχωρεί σταδιακά με την αποφυγή κατανάλωσης καρότων .

Tip: Τα βρασμένα καρότα έχουν εξίσου σημαντικά διατροφικά οφέλη με τα ωμά (σε πολλές περιπτώσεις και μεγαλύτερα) αρκεί να είναι μαγειρεμένα για λίγη ώρα, σε χαμηλή θερμοκρασία.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/