Τέλος στο δωρεάν refill αναψυκτικών στη Γαλλία

images_2812017_anapsyktiko-4.jpg

Στη Γαλλία, απαγορεύτηκε σε εστιατόρια και άλλους χώρους εστίασης να προσφέρουν απεριόριστα δωρεάν γεμίσματα αναψυκτικών με ζάχαρη, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η παχυσαρκία. Σύμφωνα με το νόμο που τέθηκε σήμερα σε ισχύ, είναι παράνομο να πωλούνται απεριόριστα αναψυκτικά σε καθορισμένη τιμή (η τακτική του δωρεάν refill – ο καταναλωτής πληρώνει μόνο το πρώτο) ή και εντελώς δωρεάν.

Τα ποσοστά υπέρβαρων ή παχύσαρκων ενηλίκων στη Γαλλία είναι κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προτείνει να φορολογούνται τα ζαχαρούχα ποτά, συνδέοντάς τα με την παχυσαρκία και το διαβήτη.

Οι self-service αναπληρώσεις αναψυκτικών (τα αποκαλούμενα «soda fountains» – «σιντριβάνια αναψυκτικών») αποτελούν εδώ και καιρό ένα χαρακτηριστικό οικογενειακών εστιατορίων, fast food και καφετεριών σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τον επόμενο χρόνο θα εφαρμοστεί ειδικός φόρος στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη.

Ένας φόρος 10% εφαρμόστηκε στο Μεξικό -όπου τα αναψυκτικά τύπου κόλα είναι τόσο δημοφιλή, που τα χρησιμοποιούν για το μαγείρεμα κρέατος- με αποτέλεσμα μειωμένη κατανάλωση αναψυκτικών κατά 6%, αλλά και τους επαίνους του ΠΟΥ.

Αντιθέτως, το 2013 ένα δικαστήριο της Νέας Υόρκης κατήργησε την απαγόρευση από τον δήμο στις πωλήσεις των μεγάλων συσκευασιών αναψυκτικών με ζάχαρη, η οποία θα επέβαλε το όριο του μισού λίτρου στις συσκευασίες αναψυκτικών που πωλούνται σε δημόσιους χώρους, όπως τα εστιατόρια και τα γήπεδα.

Η Γαλλία είχε ήδη επιβάλει φόρο στα ζαχαρούχα αναψυκτικά, ενώ τα μηχανήματα αυτόματης πώλησής τους είχαν αποκλειστεί από τα σχολεία

Ο νέος νόμος στοχεύει όλα τα αναψυκτικά, συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών ποτών που περιέχουν ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες και αφορά όλα τα δημόσια εστιατόρια, από τα fast-food έως τα κυλικεία των σχολείων.

Ο σκοπός του νόμου είναι να «περιορίσει, ιδίως μεταξύ των νέων, τον κίνδυνο της παχυσαρκίας, του υπερβολικού βάρους και του διαβήτη», σύμφωνα με τις συστάσεις του ΠΟΥ.

Μετά την ηλικία των 30, σχεδόν το 57% των γάλλων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο από το γαλλικό ιατρικό περιοδικό Bulletin Epidemiologique Hebdomadaire. Η μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 41% των γυναικών της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας είναι επίσης υπέρβαρες ή παχύσαρκες.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/