Σπανακόπιτα νηστίσιμη

images_612017_2_spanakopita-nistisimi-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

    Σπανάκι φρέσκο 400 γρ    
    Πράσα 4 τεμ    
    Μανιτάρια στρογγυλά 4 τεμ    
    Κρεμμυδάκια φρέσκα 4 τεμ    
    Άνηθο 1/2 ματσάκι    
    Μαϊντανός 1/2 ματσάκι    
    Μαραθόσπορος 1 κουταλάκι του γλυκού    
    Ρύζι 5 κουταλιές της σούπας    
    Ελαιόλαδο 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού    
    Αλάτι -πιπέρι- πάπρικα
    Ντοματοχυμός 3 κουταλιές της σούπας    
    Χειροποίητο φύλλο για πίτες 4 τεμ ή 6 τεμ του εμπορίου    

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε  και πλένουμε το  σπανάκι πολύ καλά και το κόβουμε στη μέση. Καθαρίζουμε τα πράσα, τα κόβουμε σε μικρές ροδέλες , τα πλένουμε σε άφθονο νερό,τα βάζουμε με λίγο νερό σε βαθύ τηγάνι να πάρουν μια βράση και τα σουρώνουμε. Σκουπίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια,τα πλένουμε και τα κόβουμε μικρές ροδέλες.Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά μας.Βάζουμε σε κατσαρόλα ή τηγάνι βαθύ το ελαιόλαδο να κάψει,σοτάρουμε ελαφρώς τα κρεμμυδάκια , βάζουμε το πιπέρι και την πάπρικα και μετά το σπανάκι,τα πράσα,τα μανιτάρια, κι τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Προσθέτουμε το ρύζι,το χυμό ντομάτας, τα μυρωδικά,τον μαραθόσπορο , αλατίζουμε , βάζουμε και λίγο νεράκι , χαμηλώνουμε την φωτιά κι αφήνουμε για 10 λεπτά να βράσουν. Αλείφουμε ένα ταψί  με ελαιόλαδο, απλώνουμε 2 φύλλα χειροποίητα κάτω αλείφοντας με λάδι ενδιάμεσα ή 3 φύλλα του εμπορίου. Αδειάζουμε πάνω στα φύλλα το μείγμα. Σκεπάζουμε την πίτα  με 2 φύλλα χειροποίητα ή 3 του εμπορίου πάλι λαδώνοντας ενδιάμεσα.Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί κι αλείφουμε με ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια της πίτας. Ραντίζουμε με λίγο νεράκι, χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια  και βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς  για 40-45 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο μας). Βγάζουμε την πίτα, αφήνουμε για λίγο να ξεκουραστεί , κόβουμε καλύτερα τα χαραγμένα κομμάτια κι είναι έτοιμη να την απολαύσουμε.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/