Σοβαρά νοσήματα που εντοπίζονται με το σωστό check-up

images_412017_11-LONGEVITY-ANTI-AGEING-CHECK-UP-thumb.jpg

Το check up είναι ο περιοδικός ιατρικός έλεγχος που γίνεται σε άτομα χωρίς συμπτώματα.

Πάνω από το 80% των πρώιμων θανάτων ή της αναπηρίας που εμφανίζονται σε ένα  πληθυσμό ενηλίκων θα αποφεύγονταν, εάν οι άνθρωποι τηρούσαν μερικούς απλούς κανόνες και υποβάλλονταν περιοδικά σε ιατρικές εξετάσεις. Αυτό συμβαίνει διότι τα κύρια νοσήματα που προκαλούν πρόωρους θανάτους και σοβαρή αναπηρία  αναπτύσσονται στο πλαίσιο της βιολογικής γήρανσης, που είναι δυνατόν να εκτιμηθεί με εργαστηριακές εξετάσεις, απαιτούν την αθροιστική σε βάθος χρόνου δράση παραγόντων κινδύνου, οι οποίοι είναι δυνατόν να εντοπιστούν στα πλαίσια της προληπτικής ιατρικής εξέτασης και παρουσιάζουν ένα μακρύ αρχικό στάδιο χωρίς εμφανή συμπτώματα, το οποίο είναι δυνατόν να διαγνωστεί από τον έμπειρο παθολόγο με κλινική εμπειρία.

Τα πιο συνήθη σοβαρά  νοσήματα που  εντοπίζονται κατά την διάρκεια της ιατρικής  προληπτικής παθολογικής εξέτασης είναι:

·        Το μεταβολικό σύνδρομο
·        Η παχυσαρκία
·        Η χρόνια  αναπνευστική πνευμονοπάθεια
·        Η αλκοολική ηπατίτιδα
·        Η δυσλιπιδαιμία
·        Η υπεργλυκαιμία και ο διαβήτης
·        Η υπέρταση
·        Η στεφανιαία νόσος της καρδιάς
·        Τα ανευρύσματα
·        Καρκινώματα
·        Η έκθεση σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
·        Η οστεοπόρωση
·        Η χρόνια χλαμυδιακή λοίμωξη

Το είδος των εργαστηριακών εξετάσεων που απαιτούνται σε κάθε περίπτωση ευρίσκεται σε συνάρτηση με τα ευρήματα της σωστής παθολογικής ιατρικής εξέτασης και ποικίλει από άτομο σε άτομο. Σήμερα γίνονται εξατομικευμένα check up και όχι ενιαία για όλους check up.

Σημαντικά μέτρα που πρέπει να ξέρετε πριν την ιατρική παθολογική προληπτική εξέταση:
·           Η ιατρική προληπτική παθολογική εξέταση ρουτίνας δεν πρέπει να γίνεται κατά την διάρκεια οξέων νοσημάτων:  Αρκετά ευρήματα κατά την διάρκεια οξέων νοσημάτων, ευρίσκονται παθολογικά, διότι λόγω της αντίδρασης του οργανισμού, το αμυντικό σύστημα, ευρίσκεται σε ιδιαίτερη δραστηριοποίηση. Κλείσετε ραντεβού με τον ειδικό παθολόγο για προληπτική εξέταση ρουτίνας την ημέρα που δεν έχετε πυρετό ή διάρροια.
·             Μην τροποποιείτε παράγοντες και συνήθειες που αφορούν την καθημερινότητά σας, κατά την διάρκεια των ημερών που προηγούνται της εξέτασης.
·         Οι μικροβιολογικές εξετάσεις που συστήνονται πρέπει να γίνονται αμέσως. Τα δείγματα προς εξέταση πρέπει να συλλέγονται όσο γίνεται πιο άμεσα από το εργαστήριο και να δαπανάται, εάν είναι δυνατόν, μηδενικός χρόνος για την μεταφορά του δείγματος.  Η καλύτερη ώρα συλλογής των δειγμάτων για πολλές μετρήσεις, είναι το πρωί πριν τις 9.00 πμ, ενώ είστε εντελώς νηστικοί επί δώδεκα ώρες, εκτός εάν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, που πρέπει πάντα να συζητάτε με τον θεράποντα ιατρό.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/