Πόσες θερμίδες έχουν τα cocktails;

images_2812017_2_coctail-protoA.jpg

Η τεχνική του cocktail άνθησε την εποχή της ποτοαπαγόρευσης  όπου barmen της εποχής προσπαθώντας να εξουδετερώσουν την κακή γεύση του φθηνού αλκοόλ αναμείγνυαν μαζί διάφορα ποτά και χυμούς φρούτων.

Τα περισσότερα ή τουλάχιστον τα πιο δημοφιλή cocktails με αλκοόλ περιέχουν ρούμι, τεκίλα ή βότκα. Η θερμιδική τους αξία είναι σε συνάρτηση με πόσο αλκοόλ εμπεριέχουν, καθώς το κάθε γραμμάριο έχει 7 «κενές» θερμίδες.  Χαρακτηρίζονται κενές διότι δεν έχουν καμία διατροφική αξία. Στις κενές θερμίδες πρέπει να προσθέσουμε αυτές που παίρνουμε από τα αναψυκτικά ή τους συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων αλλά και την ζάχαρη που επίσης περιέχουν.

Τα cocktails είναι δροσιστικά και νιώθουμε ότι μας ξεδιψούν, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί στην ουσία δεν μας ενυδατώνουν – αντίθετα μπορεί να μας προκαλέσουν αφυδάτωση καθώς είναι διουρητικά .

Κάποια από αυτά είναι θερμιδικές βόμβες (ανάλογα με το μέγεθος του ποτηριού και τη σύνθεσή τους) και επειδή το αλκοόλ δεν προκαλεί  αίσθημα κορεσμού όπως συμβαίνει με το φαγητό, μπορούμε εύκολα να περάσουμε στην υπερκατανάλωση με άσχημες για την υγεία μας συνέπειες.

Η πιο συνηθισμένη βιταμίνη που παίρνουμε από τα cocktails είναι η βιταμίνη C, επειδή στα περισσότερα χρησιμοποιείται  χυμός lime ή πορτοκάλι.

Ενδεικτικά τα πιο δημοφιλή αλκοολούχα cocktails με τις αντίστοιχες θερμίδες τους είναι τα εξής:

MARGARITA: 170 θερμίδες (βιταμίνη C από τον χυμό lime)

DAIQUIRI: 200 θερμίδες (βιταμίνη C από τον χυμό lime)

MOJITO: 190 θερμίδες (βιταμίνη C από τον χυμό lime)

TEQUILA SUNRISE : 200 θερμίδες (βιταμίνη C από τον χυμό πορτοκάλι)

COSMOPOLITAN: 230 θερμίδες (βιταμίνη C από τον χυμό lime + φυλλικό οξύ από τον χυμό cranberry)

CUBA LIBRE: 180 θερμίδες (βιταμίνη C από τον χυμό lime)

MANHATTAN : 180 θερμίδες

Οι θερμίδες κάθε cocktail είναι ενδεικτικές και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την παρασκευή του.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/