Πόνος σε κόκαλα και μυς

images_412017_cts0.jpg

Ο διάχυτος πόνος στα κόκαλα και στους μυς είναι βασανιστικό σύμπτωμα που μειώνει δραματικά την ποιότητα ζωής του πάσχοντα. Ορισμένες φορές ο πόνος συνοδεύεται από επίμονη δυσκαμψία ενώ σε αρκετές περιπτώσεις διαταράσσεται σε σημαντικό βαθμό η ικανότητα προσαρμογής και επιτέλεσης απλών καθημερινών καθηκόντων. Κάψιμο αίσθημα ηλεκτρικού ρεύματος παλμοί ενίοτε συνυπάρχουν με τον πόνο.

Κατά την εξέταση στο ιατρείο θα πρέπει να διερευνηθεί εάν υπάρχει χρόνιο υποκείμενο νόσημα ή παθολογικός παράγοντας της καθημερινότητας  που ευθύνονται για τον γενικευμένο αυτό πόνο. Πρωτοπαθή νοσήματα των οστών ή των μυών, καρκινώματα, λοιμώδη νοσήματα, ρευματολογικά νοσήματα, ψυχιατρικά νοσήματα, μεταβολικές νόσοι και νευρολογικές παθήσεις  είναι τα πιο σοβαρά οργανικά νοσήματα  Συνήθεις παθολογικοί παράγοντες κατά την καθημερινότητα είναι η καθιστική ζωή, η κακή στάση του σώματος, η άσκηση όταν γίνεται υπό την επίβλεψη ακατάλληλων γυμναστών, η υπερκόπωση.

Η ινομυαλγία είναι σύνδρομο χρόνιου μυοσκελετικού πόνου, που προσβάλλει κυρίως γυναίκες 20-50 ετών με γενικευμένες σωματικές δυσλειτουργίες. Συγκεκριμένα στους πάσχοντες έχουν περιγραφεί:

o   Δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μετά από επίθεση παραγόντων, όπως είναι οι ιοί

o   Δυσλειτουργία της ντοπαμινεργικής μεταβίβασης

o   Δυσλειτουργία άξονα υπόφυσης εγκεφάλου

o   Μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης

o   Χαμηλά επίπεδα ΑΤΡ στα ερυθρά, που είναι το ενεργειακό νόμισμα του κυττάρου

o   Χαμηλά επίπεδα αυξητικής ορμόνης

o   Αυξημένη νευροψυχολογική ευαισθησία

o   Διαταραχές ύπνου

o   Αυξημένη ευαισθησία NMDA υποδοχέων

Παρά τον βασανιστικό χαρακτήρα των συμπτωμάτων και την χρονιότητα του συνδρόμου, η ινομυαλγία δεν είναι θανατηφόρο ή εξελισσόμενο νόσημα.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/