Πιο πιθανή μια λανθασμένη διάγνωση στις γυναίκες που παθαίνουν έμφραγμα

images_512017_2_876542331.jpg

Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες για μια λανθασμένη διάγνωση όταν υποφέρουν από καρδιακή προσβολή από ότι οι άνδρες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Σύμφωνα με αυτή, σχεδόν το ένα τρίτο (29,9%) του συνόλου των ασθενών με καρδιακή προσβολή είχε διαγνωσθεί αρχικά με κάποια διαφορετική πάθηση.

Ερευνητές από του πανεπιστημίου του Λιντς χρησιμοποίησαν το βρετανικά αρχεία για τις καρδιακές προσβολές, εξετάζοντας περιπτώσεις 600.000 ασθενών μεταξύ Απριλίου 2004 και Μαρτίου 2013.

Η αρχική λανθασμένη διάγνωση μπορεί να έχει «δυνητικά σημαντικές κλινικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου αυξημένο κίνδυνο θανάτου», δήλωσε ο ερευνητής Δρ Chris Gale.

Στη μελέτη συμμετείχαν 243 νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Αγγλία και την Ουαλία, που νοσήλευσαν ασθενείς ηλικίας από 18 έως 100 ετών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 198.534 ασθενείς είχαν λάβει αρχικά λανθασμένη διάγνωση.

Υπάρχουν δύο είδη καρδιακής προσβολής, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (Stemi) και το έμφραγμα (Nstemi). Στο έμφραγμα Stemi υπάρχει ολοκληρωτικό μπλοκάρισμα της κύριας αρτηρίας που στέλνει οξυγονωμένο αίμα σε όλο το σώμα. Το έμφραγμα NSTEMI, το οποίο είναι πιο συχνό, συμβαίνει όταν υπάρχει μερικό μπλοκάρισμα ενός ή περισσοτέρων αρτηριών. Και οι δύο τύποι προκαλούν σοβαρές βλάβες στον καρδιακό μυ.

Η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν μια τελική διάγνωση για έμφραγμα Stemi είχαν 59% περισσότερες πιθανότητες αρχικής λανθασμένης διάγνωσης σε σχέση με τους άνδρες. Επίσης, οι γυναίκες που είχαν μια τελική διάγνωση για έμφραγμα Nstemi είχαν 41% περισσότερες πιθανότητες αρχικής λανθασμένης διάγνωσης, σε σύγκριση με τους άνδρες, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση European Heart Journal Acute Cardiovascular Care.

Ο Δρ Mike Knapton από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς δήλωσε ότι τα ποσοστά λανθασμένων διαγνώσεων είναι «ανησυχητικά υψηλά», αλλά και ότι υπάρχουν πιο αποτελεσματικά τεστ για να εντοπιστεί μια καρδιακή προσβολή σε γυναίκες ασθενείς που βρίσκονται στο στάδιο της εξέλιξης. Και πρόσθεσε: «Απαιτείται περισσότερη έρευνα χρειάζεται επειγόντως για τεστ που θα επιτρέψουν την έγκαιρη και πιο ακριβή διάγνωση της καρδιακής προσβολής, ιδιαίτερα στις γυναίκες».

Τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Πόνο στο στήθος – ένα αίσθημα πίεσης, σφίξιμο ή πίεση στο κέντρο του θώρακα.

– Πόνο σε άλλα μέρη του σώματος: ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται σαν να ταξιδεύει ο πόνος από το στήθος στα χέρια, το σαγόνι, το λαιμό, την πλάτη και την κοιλιά.

– Ζαλάδα και ναυτία

– Εφίδρωση

– Δύσπνοια

Αν και ο πόνος στο στήθος είναι συνήθως έντονος, είναι πιθανό να μην υπάρχει τέτοιο σύμπτωμα σε γυναίκες, ηλικιωμένους ή άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/