Μπέρδεμα σε κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης

images_812017_2_14307600241339647708.jpg

Ένα λάθος σε μια ολλανδική κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να σημαίνει ότι τα ωάρια έως και 26 γυναικών να έχουν γονιμοποιηθεί από λάθος σπέρμα.

Μετά από ένα «σφάλμα στις διαδικασίες» που συνέβη μεταξύ Απριλίου 2015 και Νοεμβρίου 2016 στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, τα ωάρια κάποιων γυναικών μπορεί να έχουν γονιμοποιηθεί από κύτταρα σπέρματος όχι του συντρόφου τους, αλλά κάποιου άλλου άνδρα, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι του Κέντρου.

«Κατά τη γονιμοποίηση, τα κύτταρα του σπέρματος από ένα ζευγάρι που είχε έρθει για θεραπεία μπορεί να έχουν καταλήξει στα ωάρια 26 άλλων ζευγαριών», αναφέρει η δήλωση του Κέντρου. «Ως εκ τούτου, υπάρχει μια πιθανότητα τα κύτταρα των ωαρίων τους να έχουν γονιμοποιηθεί από σπέρμα που δεν ανήκει στον προβλεπόμενο πατέρα».

Η πιθανότητα να έχει συμβεί όντως αυτό το λάθος είναι μικρή και αποκλείεται να έχει συμβεί και στα 26 ζευγάρια, σύμφωνα με το Κέντρο. Αλλά οπωσδήποτε, η πιθανότητα «δεν μπορεί να αποκλειστεί», καταλήγει η δήλωση.

Όλα τα ζευγάρια που ίσως έχουν επηρεαστεί από το λάθος, έχουν ήδη ενημερωθεί. Έχει επίσης ξεκινήσει έρευνα για να συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες για το πώς συνέβη το λάθος.

Οι μισές από τις γυναίκες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία έχουν ήδη μείνει έγκυες ή έχουν γεννήσει. Άλλες μπορεί να έχουν τα κατεψυγμένα έμβρυά τους στην κλινική.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μία μέθοδος που επιτρέπει σε ανθρώπους που δεν είναι σε θέση να συλλάβουν, να το καταφέρουν. Αυτό γίνεται με τη συλλογή ώριμων ωαρίων από τις ωοθήκες της γυναίκας και τη γονιμοποίησή τους με σπέρμα στο εργαστήριο. Τα ωάρια αυτά στη συνέχεια εμφυτεύονται στη μήτρα με την ελπίδα ότι θα οδηγήσουν σε μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη και στη γέννηση ενός μωρού.

Παρόμοια προβλήματα οδήγησαν σε σοβαρά λάθη στο παρελθόν. Το 2012, μια μητέρα στη Σιγκαπούρη ισχυρίστηκε ότι η κλινική της είχε μπερδέψει το σπέρμα του άνδρα που προοριζόταν για πατέρας με κάποιου άλλου: η ίδια παρατήρησε ότι κάτι πήγαινε στραβά, καθώς το παιδί της είχε σημαντικά διαφορετικό τόνο στο χρώμα του δέρματος από τον καυκάσιο σύζυγό της.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/