Μικρόβιο ανθεκτικό σε όλα τα αντιβιοτικά

images_2412017_2_1462980689955.jpg

Ένα υπερανθεκτικό μικρόβιο που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με 26 διαφορετικά αντιβιοτικά προκάλεσε το θάνατο μιας γυναίκας στις ΗΠΑ. Η 70χρονη γυναίκα από τη Νεβάδα είχε επιστρέψει στις ΗΠΑ τον Αύγουστο με μια μόλυνση στο δεξί ισχίο της, μετά από μια μακρά παραμονή στην Ινδία.

Το Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νοσημάτων (CDC) συνέταξε έκθεση, στην οποία ανέφερε ότι η μόλυνση ήταν «ανθεκτική σε όλες τις διαθέσιμα αντιμικροβιακά φάρμακα».

Η γυναίκα είχε χρειαστεί επανειλημμένα νοσοκομειακή περίθαλψη στην Ινδία, μετά το σπάσιμο του δεξιού της ποδιού. Μια μόλυνση προσχώρηση στο οστό και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στο ισχίο της.

Ήταν σοβαρά άρρωστη, όταν έφτασε στο νοσοκομείο των ΗΠΑ – το ανοσοποιητικό σύστημα της είχε μπει σε υπερλειτουγία σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τη λοίμωξη που προκαλούσε φλεγμονή σε όλο το σώμα της. Η κατάσταση κλιμακώθηκε και η γυναίκα τελικά πέθανε από σηπτικό σοκ.

Δείγματα της λοίμωξης λήφθηκαν από το τραύμα και εστάλησαν στο CDC για έλεγχο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η γυναίκα είχε μολυνθεί με Κλεμπσιέλα της πνευμονίας – ένα βακτήριο που ζει κανονικά στο έντερο, χωρίς να προκαλεί ασθένεια.

Η ανάλυση έδειξε ότι το μικρόβιο ήταν ανθεκτικό και στα 26 αντιβιοτικά που είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του «φαρμάκου έσχατης ανάγκης» – την κολιστίνη.

Το CDC, δήλωσε ότι «Οι λοιμώξεις που είναι ανθεκτικές σε όλα τα αντιβιοτικά είναι πολύ ασυνήθιστες». Αλλά η υπόθεση παραμένει μια προειδοποίηση για τους κινδύνους από τα υπερανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια.

Μερικοί επιστήμονες έχουν υποστηρίξει ότι είμαστε στα πρόθυρα της «μετα-αντιβιοτικής εποχής» και ότι περιπτώσεις όπως αυτή στη Νεβάδα θα είναι όλο και πιο συχνές.

Ο Δρ Ντέιβιντ Μπράουν δήλωσε: «Είναι ακόμη αρκετά ασυνήθιστο για μια βακτηριακή λοίμωξη να είναι ανθεκτική σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό αντιβιοτικών. Ευτυχώς είναι μια ακραία περίπτωση, αλλά μπορεί σύντομα να γίνει πολύ πιο συχνή. Συνέβη εξαιτίας των πολλαπλών νοσηλειών στην Ινδία, όμως η ευκολία των παγκόσμιων ταξιδιωτών σημαίνει ότι οι περιπτώσεις αυτές θα αυξηθούν».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/