Μια μπίρα κάνει τη διαφορά!

images_2912017_2_102132645-72134987.600x400.jpg

Ερευνητές από την Ελβετία επιβεβαιώνουν αυτό που οι περισσότεροι από εμάς ήδη γνωρίζουν – ότι ένα ποτήρι μπίρα μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο κοινωνικούς.

Η ομάδα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βασιλείας εξέτασαν 60 υγιή άτομα, ζητώντας τον ίδιο αριθμό ανδρών και γυναικών να πιουν μπίρα κανονική και χωρίς αλκοόλ.

Εν συνεχεία, τους ζήτησαν να κάνουν μια σειρά από τεστ, συμπεριλαμβανομένων ενός αναγνώρισης προσώπου, ενός ενσυναίσθησης και ενός σεξουαλικής διέγερσης.

Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Matthias Liechti, δήλωσε η έρευνα στον τομέα αυτό έως τώρα ήταν ελάχιστη και εξήγησε: «Παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι πίνουν μπίρα και γνωρίζουν τα αποτελέσματα που έχει μέσα από την προσωπική τους εμπειρία, υπάρχει εκπληκτικά λίγα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις της στην επεξεργασία των συναισθηματικών κοινωνικών πληροφοριών».

Η επιθυμία να είναι με άλλους ανθρώπους, σε μια χαρούμενο, ομιλητικό και ανοικτό περιβάλλον αυξήθηκε στην ομάδα που έπινε την αλκοολούχα μπόρα, ειδικά στις γυναίκες και στα άτομα με μεγαλύτερες αρχικές αναστολές. Πέρα από την ικανότητα να αναγνωρίζουν τα χαρούμενα πρόσωπα πιο γρήγορα, η μπίρα ενίσχυσε και τη συναισθηματική ενσυναίσθηση των συμμετεχόντων, ιδιαίτερα σε εκείνους που είχαν αρχικά χαμηλό επίπεδο ενσυναίσθησης.

Οι ερευνητές έδειξαν επίσης στους συμμετέχοντες φωτογραφίες με σεξουαλικό περιεχόμενο. Μετά την κατανάλωση μη αλκοολούχας μπίρας, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τις εικόνες ως λιγότερο ευχάριστες – όσοι όμως είχαν πιει «κανονική» μπίρα τις αξιολόγησαν ως πιο ευχάριστες. Η επίδραση ήταν πιο έντονη σ τις γυναίκες, αλλά η έρευνα διαπίστωσε ότι δεν είχε ενισχύσει πραγματικά τη σεξουαλική διέγερση.

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο καθηγητής Wim van den Brink, δήλωσε: «Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα μελέτη που επιβεβαιώνει τη λαϊκή σοφία ότι το αλκοόλ είναι ένα κοινωνικό “λιπαντικό” και ότι η μέτρια χρήση αλκοόλ κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους, πιο κοινωνικούς και με λιγότερες αναστολές γύρω από το σεξ».

Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Συνεπώς, μην το παρακάνετε.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/