Καρκίνος του μαστού και μεσογειακή διατροφή

images_2812017_2_Mediterranean-diet.jpg

Μια μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, ψάρια και ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μια νέα, μικρή μελέτη. Η έρευνα που έγινε σε περισσότερες από 300 γυναίκες με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο, ενισχύει προηγούμενες μελέτες που υποστηρίζουν ότι η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

H μελέτη παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (Asco) στο Σικάγο: 199 από τις γυναίκες που συμμετείχαν ακολούθησαν την κανονική διατροφή τους και 108 ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή, που περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, ψάρια, ελαιόλαδο και δημητριακά ολικής αλέσεως, ενώ είναι χαμηλή σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, καθώς και ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ.

Οι άνθρωποι που θεωρείται ότι λαμβάνουν το μέγιστο όφελος της μεσογειακής διατροφής καταναλώνουν λιγότερο από ένα ποτό την ημέρα (οι γυναίκες) ή ένα με δύο (οι άνδρες), ενώ τρώνε λιγότερες από τρεις μερίδες κόκκινου κρέατος την ημέρα. Τρώνε επίσης αρκετές μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, μια μερίδα δημητριακών ολικής αλέσεως και έως τέσσερις μερίδες ψάρι την εβδομάδα.

Στην τελευταία μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Πιατσέντζα στην Ιταλία, οι γυναίκες που είχαν αντιμετωπίσει τον καρκίνο του μαστού παρακολουθούνταν για τρία χρόνια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 11 ασθενείς που εμφάνισαν και πάλι καρκίνο από εκείνες που ακολουθούσαν τηνκανονική διατροφή τους, ενώ καμία γυναίκα από την ομάδα που ακολουθούσε μεσογειακή διατροφή δεν υποτροπίασε.

Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μεσογειακής διατροφής που περιλαμβάνει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Η μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Ναβάρα στην Παμπλόνα της Ιταλίας και το Ισπανικό Κέντρο Ιατροβιολογικών Ερευνών στη Μαδρίτη της Ισπανία, συνέκρινε γυναίκες των οποίων οι οικογένειες κατανάλωναν ένα λίτρο ελαιολάδου την εβδομάδα, με γυναίκες που ακολουθούσαν διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.

Εξετάζοντας περισσότερες από 4.000 γυναίκες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσες ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή με ελαιόλαδο είχαν 68% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Η Δρ Erica Mayer, εμπειρογνώμονας του καρκίνου του μαστού της Asco, δήλωσε: «Το όλο θέμα των αλλαγών στον τρόπο ζωής των ασθενών με καρκίνου του μαστού είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχει ουσιαστική έρευνα σε εξέλιξη για το τι θα πρέπει να συνιστούμε σε όσες γυναίκες επιβιώνουν από τον καρκίνο του μαστού».

Όμως τόνισε ότι μελέτες μέχρι σήμερα είναι αντικρουόμενες ορισμένες φορές και ότι η πρόσφατη μελέτη είχε κάποια προβλήματα στη μεθοδολογία της. «Δεν είναι σαφές λοιπόν ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη δίαιτα ή κάποια τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνουμε ή να μην καταναλώνουμε για να αποτρέψουμε την επανεμφάνιση του καρκίνου», είπε.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/