Η υψηλή κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων βελτιώνει την αρτηριακή πίεση στους νέους

images_2912017_59.jpg

Οι νέοι άνθρωποι που τρώνε πολλά ψάρια και άλλα τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθούν την πίεσή τους να διατηρηθεί σε υγιή επίπεδα, αναφέρουν επιστήμονες σε προκαταρκτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Heart Association.

 

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα λιπαρά που βρίσκονται κυρίως στα ψάρια (όπως ο σολομός, ο τόνος, η ρέγκα, το σκουμπρί, ο γαύρος και η σαρδέλα), στους ξηρούς καρπούς και σε ορισμένα είδη των φυτικών ελαίων.

Στη σχετική μελέτη όπου πήραν μέρος 2.036 νέοι ηλικίας 25 έως 41 ετών βρέθηκε ότι όσοι είχαν την μεγαλύτερη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Συγκεκριμένα, η συστολική πίεση των συμμετεχόντων ήταν κατά μέσον όρο 4 mmHg και η διαστολική 2 mmHg χαμηλότερη απ’ ό,τι των εθελοντών που είχαν την χαμηλότερη πρόσληψη, είπε ο δρ Μαρκ Φιλιπόβιτς, από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας (ΑΗΑ).

Η συστολική πίεση είναι ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση και αντιπροσωπεύει την πίεση που ασκείται στα τοιχώματα των αρτηριών όταν κτυπά η καρδιά.

Η διαστολική πίεση είναι ο μικρός αριθμός στη μέτρηση και αντιπροσωπεύει την πίεση που ασκείται όταν η καρδιά αναπαύεται μεταξύ δύο κτύπων.

Η αρτηριακή πίεση είναι φυσιολογική όταν η συστολική πίεση είναι έως 120 mmHg και η διαστολική έως 80 mmHg.

Σε γενικές γραμμές, όσο υψηλότερα είναι τα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τόσο μειωμένη φαίνεται  η συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση των ατόμων.

«Ακόμα και μια μικρή μείωση της αρτηριακής πίεσης, της τάξης των 5 mmHg, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος στον γενικό πληθυσμό»

«Επίσης, τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μία διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να δράσει προστατευτικά έναντι της υπέρτασης».

Τέλος, η προώθηση μιας δίαιτας που είναι πλούσια σε τρόφιμα που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα θα μπορούσε να αποτελέσει στρατηγική για την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Απόστολος Α.Χρονόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος