Η πολλή δουλειά τρώει τον… Γιαπωνέζο

images_2412017_2_TeamJapanRioOlympicSendOffCeremonyI3qkyL2HAzBl.jpg

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για τον περιορισμό των υπερωριών που μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι, σε μια προσπάθεια να σταματήσει τους πολίτες της να εργάζονται κυριολεκτικά μέχρι θανάτου.

Το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού της Ιαπωνίας διατρέχει κίνδυνο θανάτου από υπερκόπωση λόγω δουλειάς -ένα φαινόμενο γνωστό στη χώρα ως karoshi- καθώς κάνουν περισσότερες από 80 ώρες υπερωριακής εργασίας κάθε μήνα, σύμφωνα με έρευνα της κυβέρνησης.

Αρκετές περιπτώσεις που πήραν μεγάλη δημοσιότητα, όπως ο θάνατος μιας υπαλλήλου σε διαφημιστική εταιρεία που δούλευε 100 επιπλέον ώρες κάθε μήνα προτού αυτοκτονήσει, έδωσαν την αφορμή για να ξεκινήσει μια προσπάθεια για αλλαγή στην εργασιακή κουλτούρα της Ιαπωνίας.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε λέγεται ότι επιδιώκει να επιβάλει ένα ανώτατο όριο στον αριθμό των ωρών υπερωριακής εργασίας που μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι κάθε μήνα και ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που ονομάζεται «Premium Παρασκευή» έχει οριστεί να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο. Η εκστρατεία, της οποίας βασικός υποστηρικτής είναι η Ομοσπονδία Επιχειρήσεων της Ιαπωνίας, θα επιτρέπει στους εργαζόμενους να φεύγουν από το γραφείο νωρίς την τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα.

Αλλά οι επικριτές της έχουν πει ότι αυτό δεν θα κάνει αρκετά για να ενθαρρύνει την καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Η Ιαπωνία, λένε, πρέπει να βάλει τέλος στον κανόνα των πολλών ωρών εργασίας, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να εξισορροπήσουν τις ζωές τους με άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, όπως τη διασκέδαση, την ανατροφή ενός παιδιού ή τη φροντίδα των ηλικιωμένων.

Το υπουργείο Εργασίας κατήγγειλε τη Mitsubishi, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ιαπωνίας, στον ειδικό εισαγγελέα, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι εξανάγκαζαν έναν 31χρονο εργαζόμενο να κάνει υπερβολικές υπερωρίες.

Ο Tadashi Ishii, πρόεδρος της μεγάλης διαφημιστικής εταιρείας Dentsu, παραιτήθηκε στο τέλος του περασμένου έτους, αφού η κυβέρνηση αποφάνθηκε ότι η 24χρονη Matsuri Takahashi οδηγήθηκε στην αυτοκτονία τον Δεκέμβριο του 2015 εξαιτίας της υπερκόπωσης από την υπερωριακή εργασία.

Η Takahashi ξεκίνησε να δουλεύσει στην Dentsu τον Απρίλιο του 2015, αλλά ο φόρτος εργασίας της αυξήθηκε υπερβολικά τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, με αποτέλεσμα συχνά να επιστρέφει στο σπίτι της από γραφείο στις 5 το πρωί.

Ορισμένες ιαπωνικές εταιρείες κλείνουν όλα τα φώτα στα γραφεία τους, για να αποθαρρύνουν τους εργαζόμενους να εργάζονται όλη τη νύχτα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/