Εναλλακτική ιατρική και αποτελεσματικότητα

images_812017_2_ενα.jpg

Η Εναλλακτική  Ιατρική είναι  ιατρική επιστημονική θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιεί μόνο ουσίες φυτικής προέλευσης και φυσικές πρακτικές για την θεραπεία του πάσχοντα.

Τα παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα είναι πολλά. Τα πιο διαδεδομένα είναι η κινέζικη παραδοσιακή θεραπευτική, η ayurveda, η ομοιοπαθητική, η βοτανοθεραπεία, η διατροφική θεραπεία.

 Η εναλλακτική ιατρική είναι ιατρική επιστήμη, διερευνά εξονυχιστικά την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών μεθόδων που χρησιμοποιεί, απορρίπτοντας πρακτικές και φυσικά «φάρμακα» που μπορεί να χρησιμοποιούνται από τα παραδοσιακά αυτά θεραπευτικά συστήματα, αλλά δεν έχουν αποτελεσματικότητα και αποτελούν επικίνδυνα γιατροσόφια. Αυτό εξάλλου διαφοροποιεί και τον όρο ιατρική επιστήμη από τον όρο θεραπευτική. Η σοβαρή άσκηση της εναλλακτικής ιατρικής διέπεται από τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές και τους κανόνες αξιοπιστίας, από τους οποίους διέπεται και η σοβαρή άσκηση της κλασσικής ιατρικής.

Ένα σύνηθες ερώτημα των ασθενών που ενδιαφέρονται για εναλλακτικές ιατρικές θεραπείες είναι κατά πόσον αποτελεσματική είναι  η εναλλακτική ιατρική στην αντιμετώπιση των ιατρικών τους προβλημάτων. Η εναλλακτική ιατρική είναι εξίσου αποτελεσματική ή πιο αποτελεσματική συγκριτικά με την κλασσική ιατρική στην αντιμετώπιση μιας μεγάλης μερίδας ιατρικών προβλημάτων, όπως είναι η υπερχοληστερολαιμία διατροφικής αρχής, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, η ήπια υπέρταση, ο αρχόμενος διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο, η λιπώδης διήθηση, η σπαστική κολίτιδα, η αιμορροΐδοπάθεια αρχικού σταδίου, η σπαστική κολίτιδα και στερείται παρενεργειών. Χρησιμοποιείται επίσης συμπληρωματικά σε νοσήματα, στα οποία η συμβατική φαρμακολογική αντιμετώπιση απαιτεί υψηλές δόσεις χημικών φαρμάκων και συντελεί στην αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους και στη μείωση της δοσολογίας τους.

Ωστόσο, η εναλλακτική ιατρική δρα φυσικά, πιο βαθμιαία από το χημικό φάρμακο και σε βάθος, γεγονός που απαιτεί συχνά περισσότερο χρόνο από το χημικό φάρμακο για την εμφάνιση ορατών αποτελεσμάτων, ενώ χρειάζονται αρκετές φορές υψηλού βαθμού διατροφική πειθαρχία ή αλλαγές σε ορισμένες συνήθειες της καθημερινότητας. Έτσι δεν απευθύνεται σε ανυπόμονους ασθενείς, οι οποίοι απαιτούν άμεση απελευθέρωση από τα συμπτώματά τους, σε ασθενείς που δεν έχουν αυτοπειθαρχία, σε ασθενείς που δεν έχουν συνειδητοποιήσει την βλαπτική μακροπρόθεσμη δράση της πολυφαρμακίας δίδοντας έμφαση σε βραχυπρόθεσμα θεραπευτικά αποτελέσματα. Εάν ξέρετε ότι διαθέτετε τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται παραπάνω, τα οποία είναι προαπαιτούμενα για την  αποτελεσματική  εφαρμογή των εναλλακτικών ιατρικών μεθόδων, η σωστή εφαρμογή ιατρικών εναλλακτικών θεραπειών θα σας βοηθήσει αποτελεσματικά, εάν δεν διαθέτετε τα παραπάνω χαρακτηριστικά θα βοηθηθείτε λίγο ή καθόλου, ανάλογα με την φύση του ιατρικού προβλήματος που αντιμετωπίζετε.

Τι άλλο πρέπει να ξέρετε:

1.      Η εναλλακτική ιατρική θεραπεία απαιτεί συνήθως πιο στενή κλινική παρακολούθηση, γιατί τροποποιείται με δυναμικό τρόπο, ανάλογα με την κλινική ανταπόκριση του αμυντικού συστήματος και των συμπτωμάτων.
2.      Η εναλλακτική ιατρική θεραπεία δεν δρα στο σύμπτωμα, αλλά συνολικά στον οργανισμό, λόγω δράσεων στην ικανότητα άμυνας του οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι έχει ολιστικούς στόχους, επιδρά συνολικά στον οργανισμό, έτσι ώστε να είναι καλύτερα. Η βελτίωση κρίνεται με όρους βελτίωσης του συνόλου των συμπτωμάτων, που εμφανίζετε ως οργανισμοί και όχι των μεμονωμένων συμπτωμάτων για τα οποία προσέρχεστε.
3.     Επειδή τα φυσικά φάρμακα που διατίθενται στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν στο εμπόριο κυρίως ως συμπληρώματα, δεν καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση. Tα σκευάσματα της εναλλακτικής ιατρικής πρέπει να χορηγούνται μόνο μετά από σωστή ιατρική εξέταση, διότι ορισμένα από αυτά δεν στερούνται παρενεργειών.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/