Δυσάρεστη μυρωδιά ούρων

images_1412017_fart1.jpg

Κατά την διάρκεια του μεταβολισμού, παράγονται άχρηστες ουσίες στον οργανισμό, όπως ουρία, της κρεατινίνη και των όξινα προϊόντα. Η απαλλαγή του σώματος από τις άχρηστες ουσίες γίνεται με την παραγωγή του ούρου, στο οποίο ευρίσκονται διαλυμένες άχρηστες ουσίες του μεταβολισμού.

Το ούρο αποτελεί εκτός από ένα δείκτη καλής νεφρικής λειτουργίας και ένα σημαντικό δείκτη της μεταβολικής κατάστασης του οργανισμού. Αυτό είχε γίνει αντιληπτό από την αρχαιότητα: Στην εποχή του Ιπποκράτη, η μορφή, η συχνότητα, η όψη και η οσμή των ούρων ήταν βασικές παράμετροι στην αξιολόγηση των ασθενών. Σήμερα με την γενική ανάλυση ούρων, χαρτογραφούμε αδρά τον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι η γενική ούρων όταν γίνεται σωστά και αξιολογείται από τον πεπειραμένο με κλινική εμπειρία παθολόγο, έχει αποκληθεί η βιοψία του φτωχού.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες το ούρο είναι διαυγές και άοσμο.

Η άσχημη μυρωδιά των ούρων είναι ένα σύμπτωμα, που συχνά οδηγεί τον πάσχοντα στον ιατρό, λόγω των δυσάρεστων συναισθημάτων, που προκαλούνται στον πάσχοντα ή στον περίγυρό του.

Οι πιο κατηγορίες αιτίων που προκαλούν δυσάρεστη μυρωδιά είναι:

1. Τρόφιμα και φάρμακα, που μεταβολίζονται σε προϊόντα με δυσάρεστη οσμή και εκκρίνονται στα ούρα

Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας είναι τα σπαράγγια και η λήψη υψηλών δόσεων βιταμινών Β.

2. Μεταβολικές διαταραχές ή οργανικές βλάβες που επηρεάζουν το μεταβολισμό

Οι διαταραχές μπορεί να είναι κληρονομικές ή επίκτητες. Το πιο κοινό νόσημα, που προκαλεί μεταβολική δυσλειτουργία και δυσάρεστη οσμή των ούρων, είναι ο διαβήτης.

3. Τοπικά νοσήματα και φλεγμονές του ουροποιογεννητικού

Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας είναι οι φλεγμονές από κοινά μικρόβια και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα και η ύπαρξη συριγγίου που οδηγεί σε επικοινωνία το έντερο με το ουροποιητικό.

4. Διαταραχές ορμονών.

Ποικίλες διαταραχές ορμονών προκαλούν δυσάρεστη οσμή. Ιδιαίτερα ευαίσθητες είναι οι γυναίκες, λόγω των πολύπλοκων ορμονικών αλλαγών που υφίσταται το γυναικείο σώμα (εμμηναρχή, κύηση, εμμηνόπαυση).

5. Η αφυδάτωση.

Στην αφυδάτωση, ορισμένα προϊόντα του μεταβολισμού δεν διαλύονται επαρκώς, ενώ ο οργανισμός παράγει πυκνά ούρα, στην προσπάθειά του να εξοικονομήσει το νερό που απουσιάζει. Οι άχρηστες ουσίες του μεταβολισμού ευρίσκονται σε αυξημένη συγκέντρωση, με αποτέλεσμα να προσδίδουν συχνά στο ούρο δυσάρεστη οσμή.

Τα ευρήματα από τη σωστή ιατρική εξέταση του ασθενούς έχουν κομβικό ρόλο στην εξατομικευμένη αξιολόγηση και θεραπεία.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/