Διώροφη τούρτα γενεθλίων

images_2412017_2_duorofi-tourta-genethlion-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

    Παντεσπάνι 9 στρογγυλά κομμάτια    
    Χρώματα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας μας    
    Στηρίγματα διόροφης τούρτας 3 τεμ  

 

Για την κρέμα

    Αυγά 6 τεμ σε θερμοκρασία δωματίου    
    Ζάχαρη 300 γρ    
    Κακάο 250 γρ    
    Βούτυρο 500 γρ λιωμένο    
    Βανίλιες 2 τεμ σε σκόνη    
    Μπανάνες 2 τεμ
    Λικέρ μπανάνας 4 κουταλιές σούπας    
    Κρέμα γάλακτος 330 ml    
    Άχνη ζάχαρη 2 κουταλιές σούπας    

Για το σιρόπι

    Νερό 1 ποτήρι    
    Λικέρ μπανάνας 2 σφηνάκια    

Για την βουτυρόκρεμα

    Βούτυρο αγελάδος 500 γρ σε θερμοκρασία δωματίου    
    Βανίλιες 4 τεμ σε σκόνη    
    Άχνη ζάχαρη 1 κιλό    
    Γάλα 6 κουταλιές σούπας    

Για την ganache (γκανάζ)

    Λευκή σοκολάτα 270 γρ    
    Κρέμα γάλακτος 90 ml    

Εκτέλεση

Για την κρέμα σοκολάτας : Χτυπάμε σε ένα μπολ με το μίξερ την κρέμα γάλακτος (330ml) μαζί με την άχνη ζάχαρη (2 κουταλιές σούπας) μέχρι να αφρατέψει καλά. Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμη αν γυρίσουμε το μπολ ανάποδα και δεν πέφτει. Την αφήνουμε στην άκρη και σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα αυγά , την ζάχαρη , τις βανίλιες και τα χτυπάμε με το μίξερ καλά. Ρίχνουμε το κακάο, το λιωμένο βούτυρο (όχι καυτό) και συνεχίζουμε να το δουλεύουμε με το μίξερ. Προσθέτουμε τις 2 μπανάνες, αφού πρώτα τις περάσουμε από το μπλέντερ, το λικέρ μπανάνας και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το χέρι πλέον, προσθέτοντας σταδιακά την σαντιγί ώστε να ενσωματωθεί στην κρέμα μας.

Συναρμολογώντας τις δυο τούρτες : Φτιάχνουμε το σιρόπι ανακατεύοντας ένα ποτήρι νερό με δυο σφηνάκια λικέρ μπανάνας (χωρίς βράσιμο) και το αφήνουμε στην άκρη. Συναρμολογούμε και τις δυο τούρτες με την ίδια μεθοδολογία λαμβάνοντας υπόψιν μας πως στην μεγάλη θέλουμε τσέρκι 26 εκ, 4 παντεσπάνια και 6 χορταστικές κουταλιές σούπας κρέμα ανά στρώση και στην μικρή, τσέρκι 16 εκ, 5 παντεσπάνια και 3 χορταστικές κουταλιές σούπας κρέμα ανά στρώση. Τοποθετούμε το τσέρκι πάνω σε μια βάση τούρτας μιας χρήσεως ώστε να τις μεταφέρουμε πιο εύκολα όταν θα είναι έτοιμες. Βάζουμε μέσα στο τσέρκι ένα κομμάτι παντεσπάνι, σιροπιάζουμε ελαφρώς με ένα πινέλο και απλώνουμε μια στρώση κρέμας, συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιώντας και τα υπόλοιπα παντεσπάνια. Η κατάληξη και στις δύο τούρτες θέλουμε να είναι παντεσπάνι στην κορυφή. Αφού τις έχουμε έτοιμες και τις δύο, τοποθετούμε στην μεγάλη τα τρία στηρίγματα (στα οποία θα πατήσει η μικρή) και τις βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες ή καλύτερα για όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα αφαιρούμε το τσέρκι κι από τις δύο τούρτες, αλλά πριν το αφαιρέσουμε καλό θα είναι να περάσουμε ένα λεπτό μαχαίρι ανάμεσα από αυτό και την τούρτα μας, ώστε να μην χαλάσει περιμετρικά. Τοποθετούμε την μικρή τούρτα επάνω στα στηρίγματα που βάλαμε στην μεγάλη και τοποθετούμε την διώροφη πλέον τούρτα μας στην συντήρηση.

Για την βουτυρόκρεμα : Αφήνουμε το βούτυρο εκτός ψυγείου μέχρι να πάρει θερμοκρασία δωματίου. Το βάζουμε στο μίξερ και το δουλεύουμε για πέντε λεπτά. Προσθέτουμε τις βανίλιες και σταδιακά την άχνη ζάχαρη συνεχίζοντας να το χτυπάμε για περίπου 15 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά. Χωρίζουμε την βουτυρόκρεμα σε δυο μπολ και προσθέτουμε στο κάθε ένα από αυτά το χρώμα της αρεσκείας μας. Βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο και με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής απλώνουμε το κάθε χρώμα ομοιόμορφα πάνω στην τούρτα μας. Σε αυτό το στάδιο θα μας βοηθήσει πολύ μια περιστροφική βάση τούρτας. Φροντίζουμε να στρωθεί καλά η βουτυρόκρεμα, ώστε να έχουμε μια όσο πιο λεία επιφάνεια γίνεται (τουλάχιστον στην πλαϊνή πλευρά κάθε τούρτας που θα είναι και εμφανής). Δημιουργούμε ότι σχέδιο θέλουμε με βουτυρόκρεμα στην βάση της κάτω τούρτας αλλά και στο σημείο που ενώνεται η κάτω τούρτα με την βάση της επάνω τούρτας και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Για την ganache : Λιώνουμε την λευκή σοκολάτα μαζί με την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να ενσωματωθούν τα δυο υλικά. Την χωρίζουμε σε δυο μέρη και τους δίνουμε την απόχρωση που θέλουμε με χρώμα ζαχαροπλαστικής. Βγάζουμε την τούρτα μας από το ψυγείο και περιχύνουμε με προσοχή την κάθε τούρτα με το αντίστοιχο χρώμα σιγά σιγά, έτσι ώστε να καλυφθεί η κορυφή της και να στάξει λίγο από κάθε πλευρά. Την τοποθετούμε πάλι στο ψυγείο. Χρειάζεται να βγει από το ψυγείο και να σταθεί περίπου 15 λεπτά πριν το σερβίρισμα, έτσι ώστε να μαλακώσει λίγο η βουτυρόκρεμα.

*Παντεσπάνι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο εμπορίου ή να φτιάξουμε μόνοι μας ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες.

Για το παντεσπάνι

    Αυγά 4 τεμ
    Ζάχαρη 1 ποτήρι
    Φαρίνα 1 1/2 ποτήρι κοσκινισμένη
    Κακάο 3 κουταλιές σούπας
    Βανίλια 1
    Μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι γλυκού
    Νερό 1 φλιτζάνι του καφέ

Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά και την ζάχαρη, τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν και στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο , το κακάο ,την βανίλια και το μπέικιν πάουντερ. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό να γίνει το μείγμα σαν του κέικ περίπου. Αδειάζουμε το μείγμα  στο κατάλληλο τσέρκι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα , για περίπου 15 – 20 λεπτά, μέχρι που όταν τρυπήσουμε με ένα μαχαίρι να μην κολλήσει υλικό στην λεπίδα του αλλά να βγει καθαρό μόνο με υδρατμούς. Μόλις είναι έτοιμο ,το βγάζουμε από τον φούρνο κι αφήνουμε να κρυώσει. Αφού κρυώσει, αφαιρούμε ένα μικρό στρώμα από την στρογγυλοποιημένη κορυφή του και το κόβουμε οριζόντια σε δύο ισομερή παντεσπάνια.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/