Βραχνάδα φωνής

images_2112017_laryggitida1.jpg

Το ύψος της φωνής ρυθμίζεται με μεταβολές της τάσεως, του μήκους και του πλάτους των φωνητικών χορδών και με μεταβολές στην αναπνοή.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ακούγεται φυσιολογικά η χροιά της φωνής είναι η φυσιολογική ανατομική δομή των λαρυγγικών και «παραλαρυγγικών» δομών, η ομαλή νεύρωση και λειτουργία των φωνητικών χορδών και λαρυγγικών μυών.

Η βραχνάδα προκαλείται από την ανώμαλη ροή του αέρα μέσω των φωνητικών χορδών.

Οι παράγοντες που προκαλούν βραχνάδα διακρίνονται σε :

1. Παράγοντες που διαταράσσουν την ανατομική δομή της περιοχής.

Εδώ συγκαταλέγονται συνήθεις φλεγμονές από ιούς και μικρόβια, που είναι και τα πιο συχνά αίτια βραχνάδας. Σπανιότερα αίτια είναι ο καρκίνος του λάρυγγα, ειδικές λοιμώξεις, η διήθηση της περιοχής από παθολογικές ουσίες λόγω συστηματικού νοσήματος (π.χ. πολυσακχαρίδη), τοπικές χειρουργικές επεμβάσεις κλπ.

2. Παράγοντες που διαταράσσουν την ομαλή νεύρωση των μυών. Τοπικά νοσήματα αλλά και νοσήματα που δεν εντοπίζονται στην περιοχή των φωνητικών χορδών και του λάρυγγα, είναι δυνατόν να προκαλούν προσβολή ή αδυναμία λειτουργίας των νεύρων, τα οποία ρυθμίζουν την κίνηση των μυών που εμπλέκονται στην ομαλή εκφώνηση (π.χ. πίεση νεύρων από καρκινώματα, παθήσεις ΚΝΣ, ανευρύσματα αορτής, κάκωση νεύρων από χειρουργικές επεμβάσεις).

3. Παράγοντες που διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία των φωνητικών χορδών και λαρυγγικών μυών.

Τα συχνότερα αίτια της κατηγορίας είναι η υπερβολική χρήση των φωνητικών χορδών (π.χ. τραγουδιστές, δικηγόροι), το κάπνισμα, ορισμένες διαταραχές από το πεπτικό, ορισμένα ψυχολογικά σύνδρομα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε επίσης εσείς που πάσχετε από βραχνάδα :

• Όταν το βράχνιασμα είναι επίμονο, διαρκεί πάνω από δέκα ημέρες ή συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα (π.χ. πυρετό, δύσπνοια), η σωστή ιατρική παθολογική εξέταση είναι επιβεβλημένη.

• Οι γαργάρες με αλατόνερο, η αποφυγή καυτών ή κρύων ποτών και τροφίμων, η καλή ενυδάτωση και η αποφυγή ομιλίας, είναι συνήθως επαρκή μέτρα αντιμετώπισης της βραχνάδας που οφείλεται σε απλές λοιμώξεις. Η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής είναι επιβεβλημένη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/