Βοηθήστε τα παιδιά σας να αγαπήσουν την κίνηση και το σώμα τους!

images_2612017_2_active-kids-1.jpg

Τα παιδιά αγαπούν την κίνηση εκ γενετής, μιας και το σώμα τους είναι φτιαγμένο για να εκτελεί ταυτόχρονα πολλές διαφορετικές κινήσεις. Όσο χρήσιμη και ευχάριστη είναι η σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητα των παιδιών, άλλο τόσο σημαντικά είναι, βέβαια, και τα οφέλη της στην υγεία και το βάρος τους. Μεγαλώνοντας, ωστόσο, και περνώντας από την παιδική ηλικία στην εφηβική και μετέπειτα στην ενηλικίωση, τα επίπεδα της σωματικής δραστηριότητας σταδιακά μειώνονται. Μήπως ήρθε η ώρα να τα «σηκώσουμε» από τον καναπέ και να ξανά αγαπήσουν την κίνηση;

Και το καθισιό ευθύνεται για το αυξημένο βάρος των παιδιών…

Όλοι οι γονείς το έχουν υποθέσει, αλλά ολοένα και περισσότερες μελέτες, στην Ελλάδα και παγκοσμίως το έχουν επιβεβαιώσει. Μάλιστα, πολύ πρόσφατα δημοσιεύτηκε Ελληνική μελέτη, που είχε ως σκοπό να εκτιμήσει τη συχνότητα εμφάνισης κεντρικής παχυσαρκίας και τις συνήθειες του τρόπου ζωής 124.000 παιδιών, ηλικίας 9-11 ετών. Η μελέτη έδειξε οτι το 33,4 % των παιδιών εμφάνιζαν κεντρική παχυσαρκία, τα οποία ανέφεραν φτωχότερες διαιτητικές συνήθειες και πολύ χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Σύμφωνα, επίσης, με τους ερευνητές, η συχνή ενασχόληση των παιδιών με καθιστικές δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης και η ενασχόληση με υπολογιστές, tablet, είναι μία από τις τρεις βασικές παράμετρους που σχετίζονται με την παιδική παχυσαρκία. Μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, σε παιδιά που έπαιζαν στον κήπο τους ή στη γειτονιά τους, έδειξε οτι ακόμη και οι απλές καθημερινές κινήσεις, το παιχνίδι, έδειξε οτι είχαν χαμηλότερο βάρος και μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν παχυσαρκία!

Ισορροπία στο βάρος των παιδιών σημαίνει ισορροπία στο «ενεργειακό ισοζύγιο»

Βοηθήστε τα παιδιά να μάθουν, οτι για την διατήρηση του βάρους τους, χωρίς στερήσεις, είναι σημαντικό να «καίνε» καθημερινά τόσες θερμίδες, όσες προσλαμβάνουν από το σύνολο της διατροφής τους (τρόφιμα και ροφήματα). Βέβαια, επειδή τα παιδιά βρίσκονται σε ανάπτυξη, είναι φυσιολογικό να αυξάνουν το βάρος τους, με έναν κανονικό ρυθμό, και σύμφωνα με τις καμπύλες ανάπτυξης και πάντα παράλληλα με την αύξηση του ύψους τους. Αντί, λοιπόν, να σταθούμε μόνο στις υγιεινές διατροφικές επιλογές για τα παιδιά μας, ας τα ενθαρρύνουμε, να αντικαταστήσουν την τηλεόραση με το παιχνίδι και την κίνηση. Έτσι η σωματική δραστηριότητα θα γίνει χαρά και διασκέδαση, ταυτόχρονα θα «καίνε» περισότερες θερμίδες! Δεν είναι ανάγκη να κάνουν όλα τα παιδιά οργανωμένα προγράμματα, το περπάτημα, το τρέξιμο, το skating, τα παιχνίδια στα πάρκα και τις παιδικές χαρές επίσης «μετρούν»! Αρκεί να τα βάλουμε σε κίνηση!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr