Βλεννόροια ή γονόρροια

images_1912017_vlenorreia.png

Πρόκειται για σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, που οφείλεται στη neisseria gonorrhea. Η neisseria gonorrhoeae είναι gram αρνητικός μη σπορογόνος παθογόνος μικροοργανισμός, που αναπτύσσεται μεμονωμένα και κατά ζεύγη.

Η βλεννόρροια αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Η επίπτωση της βλεννόρροιας έχει μειωθεί κατά τον εικοστό πρώτο αιώνα στην Δύση λόγω της γενίκευσης της χρήσης του προφυλακτικού. Η βλεννόρροια μεταδίδεται αποτελεσματικότερα από τον άνδρα στην γυναίκα, παρά αντίστροφα. Σύμφωνα με μελέτες η συχνότητα μετάδοσης στην γυναίκα μετά από ερωτική επαφή χωρίς προφυλακτικό με το μολυσμένο σύντροφο, ανέρχεται σε 40-60%, ενώ η στοματοφαρυγγική βλεννόρροια προσβάλλει το 20% των γυναικών που επιδίδονται στη σχετική σεξουαλική πρακτική.

Η neisseria gonorrhea έχει αξιοθαύμαστη ικανότητα να αλλάζει αντιγονική δομή, να προσαρμόζεται σε αλλαγές του περιβάλλοντος και να αποκτά αντοχή σε αντιβιοτικά. Η χορήγηση της σωστής θεραπείας σε κάθε περίπτωση και η συμμόρφωση του πάσχοντα με την ενδεικνυόμενη αγωγή έχει ζωτική σημασία. Οι σεξουαλικοί σύντροφοι πρέπει επίσης να θεραπεύονται.

ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Όταν ο γονόκοκκος προσβάλλει τον οργανισμό μετά τη μολυσματική ερωτική συνεύρεση, εγκαθίσταται σε σημεία του οργανισμού που έχουν σχέση με τις πύλες εισόδου. Προοδευτικά μπορεί να εισέλθει την κυκλοφορία και να γίνει διασπορά του γονόκοκκου σε διάφορα όργανα μέσω του αίματος. Η περίοδος επώασης συνήθως είναι δύο με δεκατέσσερις ημέρες.

Συμπτώματα από την εγκατάσταση του γονόκοκκου στις πύλες εισόδου δεν υπάρχουν πάντοτε. Εάν η θέση της αρχικής προσβολής είναι τα γεννητικά όργανα (επί κολπικής συνουσίας) παρουσιάζεται τσούξιμο, συχνουρία έκκριμα από την ουρήθρα ή από τον κόλπο (σε γυναίκες), εάν η θέση της προσβολής είναι ο πρωκτός (επί πρωκτικής συνουσίας) αναπτύσσεται πρωκτίτιδα με πόνο κνησμό έκκριμα πρωκτού, εάν είναι ο φάρυγγας (επί στοματικής συνουσίας) αναπτύσσεται φαρυγγίτιδα με πόνο στο λαιμό. Η στειρότητα και η προστατίτιδα αποτελούν τοπικές επιπλοκές των γονοκοκκικών λοιμώξεων.

Η γονόρροια των οφθαλμών οφείλεται σε ενοφθαλμισμό των οφθαλμών από προσβεβλημένα γεννητικά όργανα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση πρηξίματος των οφθαλμών με πύο.

Σε διάσπαρτη γονοκοκκική λοίμωξη, υπάρχει άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος, δερματικές αλλοιώσεις, αρθραλγίες, ενώ επιπλοκές όπως γονοκοκκική ενδοκαρδίτιδα και μηνιγγίτιδα ενδέχεται να εμφανιστούν.

Η βλεννόρροια της εγκύου έχει σοβαρές συνέπειες για την ίδια και το βρέφος. Πρόωρος τοκετός, ρήξη υμένων, χοριοαμνιονίτιδα, λοίμωξη ομφάλιου λώρου, σήψη στο βρέφος, τύφλωση βρέφους είναι ορισμένες από τις πιο κοινές μαιευτικές επιπλοκές του γονόκοκκου.

Η έγκαιρη χορήγηση της ενδεικνυόμενης αγωγής έχει ζωτική σημασία για την αποφυγή εγκατάστασης σοβαρών επιπλοκών.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/