Αυξημένη χοληστερίνη : πότε οφελεί τον οργανισμό

images_312017_black-chokolate-0905_F.jpg

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη είναι λιπίδιο του οργανισμού.

Μία συνήθης δοξασία που επικρατεί είναι ότι κάθε αύξηση της χοληστερόλης είναι βλαπτική για τον οργανισμό και πρέπει να διορθώνεται.  Ωστόσο η ομαλή λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών, η καλή λειτουργία των ορμονών και πληθώρα βιοχημικών αντιδράσεων έχουν ως προαπαιτούμενο την φυσιολογική συγκέντρωση της χοληστερίνης στον ανθρώπινο οργανισμό. Παρά το γεγονός ότι η χοληστερόλη συντελεί στην ανάπτυξη της αρτηριοσκληρωτικής διαδικασίας όταν συσσωρεύεται στο τοίχωμα των αρτηριών, η διεργασία δεν γίνεται νομοτελειακά σε όλα τα άτομα που έχουν υψηλή χοληστερίνη. Το ενδοθήλιο των αρτηριών διαθέτει σημαντικούς μηχανισμούς απομάκρυνσης και απομάκρυνσης της χοληστερόλης και μόνο η αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης δεν αρκεί για να πυροδοτηθεί η βλαπτική αυτή διαδικασία.

Πολύ σημαντικά στην εκτίμηση της βλαπτικότητας και της χρησιμότητας της αυξημένης χοληστερόλης σε ένα οργανισμό έχουν:

1.     Η μελέτη των λιποπρωτεϊνών με τις οποίες η χοληστερόλη μεταφέρεται στο αίμα. Στο αίμα η χοληστερόλη μεταφέρεται με λιποπρωτεΐνες φορείς. Στην κλινική πράξη ιδιαιτέρως σημαντικές είναι οι λιποπρωτεΐνες HDLκαι LDL. Η λιποπρωτεΐνη LDL δρα βλαπτικά αποδίδοντας την αυξημένη χοληστερόλη στην αρτηρία ενώ η HDL είναι ωφέλιμη γιατί απομακρύνει την αυξημένη χοληστερόλη από την αρτηρία προστατεύοντάς την από εναποθέσεις.

2.     Η διερεύνηση παραγόντων που αλλοιώνουν τους τοπικούς μηχανισμούς άμυνας της αρτηρίας προκαλώντας δυσλειτουργία του ενδοθηλίου και εναποθέσεις χοληστερίνης. Οι πιο κοινοί από τους παράγοντες αυτούς είναι το κάπνισμα, η υψηλή πίεση, το αυξημένο σάκχαρο, το μεταβολικό σύνδρομο (http://blog.inhealth.gr/2011_11_01_archive.html), η δυσμενής κληρονομικότητα.

3.     Η μελέτη της ακεραιότητας των μηχανισμών που έχουν καθοριστική σημασία στην ομαλή απομάκρυνση της περίσσιας της χοληστερόλης από το σώμα. Η ομαλή λειτουργία της χολής είναι σημαντική στο επίπεδο αυτό διότι η παραγωγή της χολής και η έκκρισή της στο έντερο αποτελεί τον πιο σημαντικό μηχανισμό αποβολής της αυξημένης χοληστερόλης από το σώμα.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/