Αυξημένα τριγλυκερίδια

images_312017_2_high-protein-diet.jpg

Τα τριγλυκερίδια είναι λιπίδιο του οργανισμού και αποτελούν τη μορφή με την οποία ο οργανισμός αποθηκεύει το λίπος στον λιπώδη ιστό για να το χρησιμοποιήσει σε περιόδους αυξημένων αναγκών για τις μεταβολικές του ανάγκες.
Τα τριγλυκερίδια απορροφώνται εξωγενώς  από τον οργανισμό μέσω των τροφών  όταν καταναλώνονται λιπαρά τρόφιμα, συντίθενται όμως και στον οργανισμό με ενδογενείς μηχανισμούς βιοσύνθεσης. Όταν το άτομο προσλαμβάνει υπερβολική ποσότητα θερμίδων, οι ενδογενείς μηχανισμοί βιοσύνθεσης προάγονται.

Οι πιο συνήθεις παθολογικοί παράγοντες που προκαλούν αύξηση των τριγλυκεριδίων είναι:

·        Η υπερβολική θερμιδική πρόσληψη
·        Το αυξημένο σάκχαρο
·        Η αντίσταση στην ινσουλίνη
·        Οι νεφρικές παθήσεις
·        Η παχυσαρκία
·        Η κατάχρηση αλκοόλ
·        Ορισμένα φάρμακα

Σε ορισμένα άτομα τα αυξημένα τριγλυκερίδια δεν έχουν καμία παθολογική επίπτωση. Οι κυριότερες παθολογικές επιπτώσεις των αυξημένων τριγλυκεριδίων είναι η παγκρεατίτιδα, η λιπώδης διήθηση ήπατος, η δυσλειτουργία ενδοθηλίου με αποφρακτική αγγειοπάθεια (ανδρική ανικανότητα, στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικά επεισόδια).
Η παγκρεατίτιδα είναι μια σοβαρή φλεγμονή του παγκρέατος που προκαλείται από τα αυξημένα τριγλυκερίδια και μπορεί ενίοτε να απειλήσει την ζωή του πάσχοντος.

Η λιπώδης διήθηση προκαλείται από διήθηση του ήπατος από τα τριγλυκερίδια. Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση αυτή είναι αθώα στις περισσότερες περιπτώσεις ασθενών, σε μικρό ποσοστό ασθενών εξελίσσεται  σε στεατοηπατίτιδα και κίρρωση. Ενίοτε σε έδαφος λιπώδους διήθησης  αναπτύσσεται καρκίνωμα.

Τα τριγλυκερίδια αποτελούν παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο της καρδιάς όπως διαφαίνεται στο σχήμα.
Εκτός από στεφανιαία νόσο κακή αιμάτωση λόγω προαγωγής της αρτηριοσκληρυντικής διαδικασίας μπορεί να συμβεί και σε άλλα όργανα όπως το ανδρικό γεννητικό σύστημα (ανδρική ανικανότητα), ο εγκέφαλος (εγκεφαλική ανεπάρκεια) τα άκρα (διαλείπουσα χωλότητα).

Οι κυριότεροι παράγοντες που καθορίζουν το ύψος του κινδύνου είναι:

·        Το μέγεθος της αύξησης των τριγλυκεριδίων
·        Η ηλικία
·        Η συνύπαρξη αυξημένης LDL χοληστερόλης
·        Η συνύπαρξη μεταβολικού συνδρόμου
·        Το κάπνισμα
·        Η συνύπαρξη υπέρτασης
·        Η συνύπαρξη διαβήτη
·        Η κληρονομικότητα

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία των τριγλυκεριδίων και των παθολογικών επιπλοκών τους. Η θεραπεία των τριγλυκεριδίων γίνεται με κατάλληλη διατροφή συμπληρώματα φάρμακα ή συνδυασμό.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/