Ασκηθείτε, ακόμη και μόνο το σαββατοκύριακο

images_1212017_shutterstock_109581635.jpg

Το στρίμωγμα όλης της συνιστώμενης εβδομαδιαίας άσκησης σε μία ή δύο προπονήσεις το Σαββατοκύριακο είναι αρκετό για να παράγει σημαντικά οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε online στο JAMA Internal Medicine. Αλλά και η συνολικής διάρκειας 150 λεπτών μέτρια δραστηριότητα, μέσα στην εβδομάδα είναι αρκετή για να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά το ένα τρίτο.

Τα ευρήματα βασίζονται σε στοιχεία για περίπου 64.000 ενήλικες ηλικίας άνω των 40 ετών στην Αγγλία και τη Σκωτία. Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας δήλωσαν ότι η σκόπιμη άσκηση είναι το κλειδί για καλύτερη υγεία.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Loughborough και το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ ανέλυσαν στοιχεία για τον χρόνο που ξοδεύουν οι ενήλικοι για την άσκηση και την υγεία τους. Βρήκαν ότι δεν έχει σημασία πόσο συχνά ασκούνται οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ή για πόσο χρονικό διάστημα – τα οφέλη για την υγεία ήταν παρόμοια, εφόσον πληρούνταν οι κατευθυντήριες γραμμές για τη φυσική άσκηση.

Αυτή είναι μια καλή είδηση για τα πολυάσχολα άτομα που μετατρέπονται σε «πολεμιστές του σαββατοκύριακου», ώστε να «χωρέσουν» σε δύο μέρες τη συνιστώμενη σωματική δραστηριότητα. Σε σύγκριση με εκείνους που δεν ασκούνταν καθόλου, οι άνθρωποι που έκαναν κάποιου είδους σωματική δραστηριότητα -είτε συστηματικά είτε ακανόνιστα – παρουσίασαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι λεγόμενοι «πολεμιστές του σαββατοκύριακου», ο οποίος έκαναν όλη τους την άσκηση σε μία ή δύο ημέρες κάθε εβδομάδα, βρέθηκαν να έχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο κατά 41% και από καρκίνο κατά 18%, σε σύγκριση με όσους δεν ασκούνταν καθόλου. Εκείνοι που ασκούνταν τακτικά για τρεις ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, μείωσαν τους κινδύνους κατά 41% και 21% αντίστοιχα.

Ακόμη και οι «ανεπαρκώς δραστήριοι» μείωσαν τον κίνδυνο κατά ένα σημαντικό ποσοστό – 37% και 14% σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πόση σωματική δραστηριότητα πρέπει να κάνουμε;

Τα άτομα ηλικίας 19-64 ετών θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε:

– τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας δραστηριότητας, όπως η ποδηλασία ή το γρήγορο περπάτημα κάθε εβδομάδα, και

– ασκήσεις δύναμης (όπως βάρη) δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα οι οποίες ασκούν όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες

Ή

– 75 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας, όπως το τρέξιμο,κάθε εβδομάδα, και

ασκήσεις δύναμης δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα οι οποίες ασκούν όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες

Ή

– ένα μείγμα από μέτρια και έντονη αερόβια δραστηριότητα κάθε εβδομάδα, όπως δύο φορές τρέξιμο για 30 λεπτά συν 30 λεπτά γρήγορο περπάτημα, και

– ασκήσεις δύναμης δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα οι οποίες ασκούν όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/