ΑΠΟΑΛΦΑ (ΑΠΟΛΙΠΟΠΡΩΤΕΙΝΗ Α1 – Αρο Α1)

images_1412017_best-whey-protein-powder.jpg

Πρόκειται για τα κύρια πρωτεϊνικά συστατικά των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας.

Οι λιποπρωτεΐνες, που αποτελούνται από υδρόφοβα λιπίδια (εστέρες χοληστερόλης, τριγλυκερίδια), υδρόφιλα λιπίδια (φωσφολιπίδια, μη εστεροποιημένη χοληστερόλη) και πρωτεΐνες είναι το όχημα μεταφοράς της χοληστερόλης στο αίμα. Ανάλογα με την πυκνότητά τους διαιρούνται σε χυλομικρά, VLDL (very low density lipoprotein-πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη), IDL(intermediate density lipoprotein-ενδιάμεσης πυκνότητας λιποπρωτεΐνη), LDL (low density lipoprotein-χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) και HDL (high density lipoprotein-υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη).

Η εξέταση χρησιμοποιείται:

1. Σε ορισμένους ασθενείς για τον ακριβέστερο υπολογισμό του κινδύνου που έχουν για την εμφάνιση εμφράγματος. Οι χαμηλές τιμές συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σε ορισμένους ασθενείς.

2. Για τον υπολογισμό του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού, στυτικής δυσλειτουργίας, αρτηριοσκληρυντικής αποφρακτικής αγγειοπάθειας σε ασθενείς με ορισμένες διαταραχές λιπιδίων. Δεν χρησιμοποιείται ως εξέταση ρουτίνας, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών, ιδιαίτερα σε άτομα με κληρονομική δυσλιπιδαιμία. Οι χαμηλές τιμές συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σε ορισμένους ασθενείς.

ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ ΜΕΙΩΣΗΣ

 Κληρονομικά σύνδρομα

 Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

 Ηπατικές βλάβες

 Φάρμακα (π.χ. ανδρογόνα , β-αναστολείς , διουρητικά)

 Κάπνισμα

 Ανεξέλεγκτος διαβήτης

 Κακή διατροφή

 Άνοδος τριγλυκεριδίων

ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗΣ

• Φάρμακα και τοξικές ουσίες (π.χ. αλκοόλ, οιστρογόνα)

• Η σωματική άσκηση

• Εγκυμοσύνη

• Η μείωση του βάρους

Η σωστή παθολογική εξέταση έχει ζωτική σημασία στην διαφορική διάγνωση και θεραπεία σε κάθε περίπτωση.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/