Ανοσοθεραπεία κατά των μεταστάσεων

images_1412017_2_giatros.jpg

Μια νέα θεραπεία μείωσε την εξάπλωση του καρκίνου στο σώμα κατά τρία τέταρτα σε πειράματα σε ζώα, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες που την εφάρμοσαν. Οι όγκοι μπορούν να κάνουν μετάσταση σε άλλα σημεία του σώματος και αυτή η διαδικασία κρύβεται πίσω από το 90% των θανάτων από καρκίνο.

Η έρευνα που έγινε σε ποντίκια και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature, έδειξε ότι μεταβάλλοντας το ανοσοποιητικό σύστημα επιβραδύνεται η μετάδοση των καρκίνων του δέρματος στους πνεύμονες.

Η εξάπλωση του καρκίνου –που είναι γνωστή ως μετάσταση- είναι μια μάχη ανάμεσα σε έναν ταχέως μεταλλασσόμενο καρκίνο και στο υπόλοιπο σώμα. Η ομάδα του Ινστιτούτου Sanger στο Κέιμπριτζ προσπάθησε να καταλάβει τι επηρεάζεται την εξάπλωση των όγκων στο σώμα.

Οι ερευνητές εξέτασαν 810 γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, για να ανακαλύψουν ποια τμήματα του DNA αντιστέκονται στην εξάπλωση ενός καρκίνου. Τα πειραματόζωα εγχύθηκαν με μελανώματα (καρκίνο του δέρματος) και η ερευνητική ομάδα έλεγξε τον αριθμό των όγκων που σχηματίστηκαν στους πνεύμονες.

Η έρευνά τους οδήγησε στην ανακάλυψη 23 τμημάτων του DNA ή γονιδίων, που έκαναν είτε πιο εύκολη είτε πιο δύσκολη την εξάπλωση του καρκίνου. Πολλά από αυτά συμμετείχαν στον έλεγχο του ανοσοποιητικού συστήματος. Η στόχευση ενός συγκεκριμένου γονιδίου που ονομάζεται Spns2, οδήγησε σε μείωση κατά τα τρία τέταρτα των όγκων που εξαπλώθηκαν στους πνεύμονες.

«Ρύθμισε την ισορροπία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στον πνεύμονα», δήλωσε ο Δρ David Adams, ένας εκ των μελών της ερευνητικής ομάδας. «Αλλάζει την ισορροπία των κυττάρων που παίζουν ρόλο στην εξόντωση των καρκινικών κυττάρων και εκείνων που κλείνουν το ανοσοποιητικό σύστημα».

Η ανοσοθεραπεία – η εκμετάλλευση της δύναμης του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση του καρκίνου – έχει προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ορισμένους ασθενείς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ασθενείς με καρκίνο σε τελικό στάδιο έχουν δει όλα τα σημάδια του καρκίνου να εξαφανίζονται από το σώμα τους, αν και αυτά τα φάρμακα εξακολουθούν να αδυνατούν να λειτουργήσουν σε πολλούς ασθενείς.

Ο Δρ Adams δήλωσε: «Έχουμε μάθει κάποια ενδιαφέροντα νέα πράγματα για τη βιολογία που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε – μάθαμε ότι αυτό το γονίδιο εμπλέκεται στην ανάπτυξη του όγκου».

Τα φάρμακα που στοχεύουν στο Spns2 θα μπορούσαν να έχουν τα ίδια επιβραδυντικά αποτελέσματα στον καρκίνο, αλλά αυτό παραμένει προς το παρόν μια μακρινή προοπτική.

Η Δρ Justine Alford, από την οργάνωση Cancer Research UK, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη σε ποντίκια δίνει μια νέα εικόνα για τα γονίδια που παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του καρκίνου και μπορεί να οδηγήσει σε έναν πιθανό τρόπο για τη θεραπεία του καρκίνου στο μέλλον».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/