Ακόμα και τα “light” αναψυκτικά αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη

images_3012017_cola_light_35444263_m.jpg

Όπως φαίνεται το πρόβλημα που δημιουργούν τα αναψυκτικά στην υγεία μας ΔΕΝ οφείλεται μόνο στην καθαρή ζάχαρη που περιέχεται σε αυτά αλλά και σε κάθε γλυκαντική ουσία.

Επίσης, η ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ κατανάλωση αναψυκτικών φαίνεται να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, ακόμα κι αν τα ροφήματα δεν περιέχουν ζάχαρη, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Η λέξη κλειδί είναι το «συστηματική» και όχι η «ζάχαρη». Κατά συνέπεια, είτε πίνετε κανονική coca cola είτε coca cola light παραπάνω από μια την εβδομάδα διατρέχετε τον ίδιο κίνδυνο για να αναπτύξετε διαβήτη ή να παχύνετε!

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα light αναψυκτικά επηρεάζουν την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου και διεγείρουν το αίσθημα της πείνας, προάγοντας την κατανάλωση παχυντικών τροφίμων.

Στη μελέτη διαπιστώθηκε πως όσοι έπιναν δύο ή περισσότερη ποτήρια κανονικά ή/και light αναψυκτικά την ημέρα είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν τύπου 2 διαβήτη, σε σύγκριση με όσους έπιναν σποραδικά αναψυκτικά.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Καρολίνσκα, στη Σουηδία, πραγματοποίησαν τη μελέτη τους με 2.874 εθελοντές, ηλικίας άνω των 35 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν λεπτομερές ερωτηματολόγιο διατροφής, απαντώντας μεταξύ άλλων σε ερωτήματα για την κατανάλωση αναψυκτικών.

Τα δύο τρίτα από αυτούς είπαν ότι έπιναν τακτικά αναψυκτικά, με το 6% να υπερβαίνουν τα 2 ποτήρια την ημέρα. Σχεδόν οι μισοί εθελοντές έπασχαν από διαβήτη.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Ενδοκρινολογίας» (EJE), η ανάλυση των στοιχείων τους έδειξε πως όσοι εθελοντές έπιναν δύο ή περισσότερα αναψυκτικά την ημέρα είχαν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη, με τον κίνδυνο να αυξάνεται κατά 4,5 φορές σε όσους έπιναν πέντε ή περισσότερα αναψυκτικά.

Οι συσχετίσεις αυτές ήταν σχεδόν οι ίδιες με τα light αναψυκτικά και με τα αναψυκτικά με ζάχαρη.

Ο κίνδυνος διαβήτη αυξανόταν από το πρώτο ποτήρι (200 ml) του αναψυκτικού: κατά 21% όταν περιείχε ζάχαρη και κατά 18% όταν δεν περιείχε, σε σύγκριση με τον κίνδυνο που διέτρεχαν οι εθελοντές οι οποίοι δεν έπιναν αναψυκτικά.

Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζόζεφιν Λέφβενμποργκ εξηγεί ότι τα light αναψυκτικά ανοίγουν περισσότερο την όρεξη για γλυκά και οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους, διότι είναι σαν να δίνουμε ψευδείς εντολές στον εγκέφαλο, ότι τρέφεται με θρεπτικά συστατικά και στην ουσία, δεν λαμβάνεται κανένα θρεπτικό συστατικό. Το αίσθημα της πείνας ωστόσο, διεγείρεται και το σώμα ζητάει περισσότερη τροφή στο επόμενο γεύμα.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι προκαλούν χημικές αντιδράσεις με το σωματικό λίπος και με τα βακτήρια του εντέρου, αυξάνοντας την αντοχή του οργανισμού στη γλυκόζη με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ζάκχαρο του αίματος και ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη.

Η coca cola είναι απαραίτητη για εσάς και δεν μπορείτε να την κόψετε;

Επιλέξτε coca cola με στέβια (αν και θα σας φανεί πολύ γλυκιά)… το μόνο γλυκαντικό της φύσης μέχρι σήμερα!

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος