Άσκηση: μεγαλώνει γερά οστά!

images_2612017_2_Woman-with-ipad-e1388260572483.jpg

Τα οστά μας είναι ζωντανοί ιστοί. Η μάζα τους αυξάνεται σημαντικά κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και μετέπειτα, μέχρι την ηλικία των 50 περίπου ετών, παραμένει σταθερή. Αν και ο περισσότερος κόσμος αναγνωρίζει τη σημασία της διατροφής για τη διατήρηση υγιών οστών, λίγοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη που έχουν και τα οστά να «γυμνάζονται».

Τα οστά μπορούν να χαρακτηριστούν σαν μια «έξυπνη» δομή που αντιλαμβάνεται τους κραδασμούς που δέχεται, όταν περπατάμε ή τρέχουμε και προσαρμόζεται στα ερεθίσματα. Όταν για παράδειγμα κατεβαίνουμε τις σκάλες, τα οστά δέχονται κραδασμούς που τα ωθούν να γίνονται πιο γερά.

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το παιχνίδι με τη μορφή αθλητικών δραστηριοτήτων για τα παιδιά αλλά και οι απλές καθημερινές δραστηριότητες για τους ενήλικες όπως το ανέβασμα και το κατέβασμα της σκάλας, ο χορός, το έντονο περπάτημα και η μεταφορά αντικειμένων (όπως για παράδειγμα τα καθημερινά ψώνια), είναι ευεργετικές για την υγεία των οστών και για την πρόληψη των οστεοπορωτικών καταγμάτων.

Το να γυμναζόμαστε λοιπόν 3-4 φορές την εβδομάδα κάνοντας το αγαπημένο μας άθλημα, ή το να βγαίνουμε συχνά για ένα περίπατο με γρήγορο ρυθμό δεν μας βοηθά μόνο να στο να χάνουμε σωματικό λίπος και να βελτιώνουμε τη λειτουργία της καρδιάς, αλλά μας βοηθά στο να διατηρούμε και τα οστά μας υγιή.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr